Bombardovanje, NATO, RTS
Alo!/EPA

 

Bombardovanje, NATO, RTS

Alo!/EPA

Bombardovanje, NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

 

"Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod", rekao je pre tačno dve decenije Grk Marinos Ricudis, kapetan broda grčke ratne mornarice, u vreme kada je uveliko trajalo bombradovanje NATO-a bivše SRJ.

Ricudis, tada kapetan broda „Temistoklis” i potporučnik ratne mornarice, odbio je naređenje da učestvuje u bombardovanju i vratio je brod nazad u luku.

Pročitajte još:

Iako mu je odluka da podrži našu zemlju u trenutku kada je praktično ceo svet bio protiv nje donela probleme, Ricudis je ponosan na nju. U jednoj od ranijih izjava je to i potvrdio.

- Ponosan sam što sam podržao Srbiju u borbi protiv svih. Bio je fantastičan osećaj doneti odluku da podržim naciju koja se borila protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Izuzetno sam ponosan zbog tog trenutka koji sam pružio i svom i vašem narodu. To je zajednička priča između mene, moje kulture i vaše kulture. Veoma sam srećan što sam našao prijatelje u Srbiji i što delimo zajednička sećanja - rekao je pre dve godine.

Preporučujemo još:

Časna odluka koju je doneo za posledicu je imala čitav niz nevolja po njega samog. Izbačen je iz mornarice i to po hitnom postupku.

- Na sudu je po hitnom postupku odlučeno da me izbace iz mornarice – rekao je i objasnio da mu se sudilo pred devet sudova, a da je odluka o prekidu njegove karijere u mornarici doneta za jedan dan.

Osim toga, osuđen je na uslovnu kaznu od dve i po godine zatvora.

- Bio sam tri dana u vojnom zatvoru. Žalio sam se i apelacionom sudu preko svojih advokata, ali oni su podržali prvostepenu presudu - rekao je.

Tada su mu prvi put iz Srbije ponudili da mu bude dodeljen orden, kapetan je odbio i rekao da on nije uradio ništa toliko veliko, kao i da on nije bio hrabar, "hrabar je bio vaš narod koji je protiv svih vodio borbu bez ikakvih šansi.”

 

Ipak, u januaru prošle godine mu je sveti arhijerejski sinod SPC dodelio orden svetog cara Konstantina, "zbog njegove žrtvene ljubavi prema bratskom srpskom narodu, odbijajući da učestvuje u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine”.

 

Početkom prošle godine u Beogradu je osvanuo i mural sa njegovim likom. Građani Srbije su mu se još jednom zahvalili za herojskom činu oslikavanjem njegovog lika sa zastavama Grčke i Srbije u Dunavskoj ulici na Dorćolu. Mural je urađen na njegov rođendan.

- Grafit u Beogradu. Moj rođendanski poklon. Predivan je. Hvala svim mojim srpskim prijateljima. Grčka - Srbija bliže nego ikada - napisao je tada Ricudis na svom Fejsbuk profilu.

Podsećamo, tokom NATO bombardovanja Srbije, koje je počelo 24. marta 1999. godine i trajalo 78 dana, poginulo je najmanje 2.500 ljudi, a procenjeno je da je materijalna šteta između 30 i 100 milijardi dolara.