Zlostavljanje, silovanje, nasilje
Shutterstock
Zlostavljanje, silovanje, nasilje

Shutterstock

Zlostavljanje, silovanje, nasilje, Foto: Shutterstock

Dobacivanje, zviždanje, upućivanje neželjenih poruka i komentara seksualnog sadržaja tek od prošle godine u našem zakonu kvalifikovano je kao krivično delo, a najnovija istraživanja pokazala su poražavajuće rezultate: gotovo 80 odsto mladih doživelo je neki oblik seksualnog uznemiravanja.

Najeksplicitniji oblici seksualnog uznemiravanja jesu neželjeno priljubljivanje, dodirivanje i unošenje u lice ili samododirivanje muškaraca po intimnim delovima tela, što je doživela svaka treća devojka u Srbiji, pokazuje istraživanje Autonomnog ženskog centra.

Najčešći oblik seksualnog uznemiravanja, koji je doživela svaka druga devojka u Srbiji jeste zviždanje, slanje poljubaca i oblizivanje, a u Srbiji su to nazivanje neprimerenim nadimcima poput "lutko", "zlato", "cico", što doživljava osam od 10 devojaka. Neželjene poruke i telefonske pozive seksualnog sadržaja dobija šest od 10 devojaka i tri od 10 mladića.

Najčešće žrtve seksualnih predatora jesu devojke, a mi smo pitali nekoliko njih, starosti između 20 i 30 godina, da li su imale neprijatna iskustva poput neželjenog priljubljivanja, slanja neprimerenih poruka, dobacivanja.

- Bila sam prva godina srednje škole, nalazila sam se u krcatom autobusu i neki matori je bio priljubljen uz mene. Prvo nisam konstatovala da se događa nešto čudno jer je bila gužva, a onda sam shvatila da je sve vreme onanisao. Ejakulirao je po meni i izašao iz autobusa. Razlivalo se svuda po mojim farmerkama. Niko nije reagovao, a nemoguće da niko ništa nije video. Ja sam počela da plačem, neka devojka me pustila da sednem i brisala je to sa mojih farmerki. Niko od drugih putnika me nije ni pogledao - ispričala je Sonja R. (29) za "Blic", najeksplicitniji slučaj koji joj se dogodio.

Seks, ljubavnica, kancelarija, ljubavnici, sado mazo

Shutterstock, ilustracija

Seks, ljubavnica, kancelarija, ljubavnici, sado mazo, Foto: Shutterstock, ilustracija

Na dobacivanja se odavno više ne osvrće, u želji da "tom prostaku ne da na važnosti", ali i dalje je pogađaju. Najneprijatne se oseća, kaže, kada muškarci komentarišu da je "baš dobra riba, iako je rađala".

Samo još u jednoj situaciji je neko reagovao i stao u njenu zaštitu, i to je opet bila ženska osoba.

- Isto sam bila baš mlada, imala sam možda 17 godina. Čekala sam drugaricu na Adi, već je pao mrak i na stanici je oko mene počeo da kruži neki stariji čovek, da mi govori da sam lepa, da će on da mi pravi društvo, i svašta mi je pričao... Bio je jako bezobrazan i direktan. Jako sam se uplašila i kada je konačno stigao neki autobus, ušla sam, a on pošao za mnom. Nastavio je da me uznemirava, govoreći svašta. Neka devojka je to primetila i oterala ga je od mene, ispsovala i izbacila iz autobusa - priseća se Sonja situacije koju se dugo trudila da zaboravi.

Na radnom mestu

Predatori najčešće ciljaju veoma mlade devojke, računajući da neće umeti da se snađu i odbrane, ali seksualno uznemiravanje doživljavaju i odrasle žene.

- Radim u butiku i pre otprilike dve godine, došla su neka dva mladića, jedan je kupovao, drugi mu je pravio društvo. Nakon što je kupac odabrao duksericu, rekao mi je da stavim duks u kesu. Ja sam rekla da hoću, a njegov drug je rekao: "Stavi on tebi". Onda su se tako smejali - ispričala je Jelena S. (30) iz Beograda.

Na pitanje kako je reagovala, Jelena kaže da je samo prećutala, jer nije želela da pravi scenu.

- Osećala sam se odvratno, nezaštićeno. Ali šta da uradim? Da se posvađam s budalom? Ništa ne bih postigla, samo bih se dodatno iznervirala, a on bi mislio da je mnogo bitan što su me povredile njegove reči - kaže naša sagovornica.

Posao žena biznis laptop razgovor sastanak

Shutterstock

Posao žena biznis laptop razgovor sastanak, Foto: Shutterstock

"Bilo mi je neprijatno, nisam htela ni da gledam"

- Kad sam imala 20 godina, neki matori je buljio u mene i u devojku koja je sedela do mene. Bilo mi je toliko neprijatno od njegovog pogleda, da sam okrenula glavu, pa ni ne znam šta je zapravo uradio. Međutim, u jednom trenutku mu prilazi neki dečko, malo stariji od mene tada. Zalepio mu je šamar i izbacio iz autobusa. Dok ga je taj dečko bukvalno iznosio iz autobusa, čula sam da je rekao kako se taj matori pipao.

"Bojala sam se da me ne 'polomi' što neću s njim na piće"

- Pribijali su se u busu uz mene sa dignutim penisom, prilazili i govorili šta bi mi sve radili, gledali u mene i onanisali, na ulici, u prevozu. O slanju slika polnih organa u inboks, neću ni da pričam.

U ovih nekoliko reči sažela je svoja iskustva od pubertetskih dana do danas Anđela K. (25) iz Beograda.

Pročitajte još:

- Prvo si u čudu i ne znaš da li da odreaguješ ili ne. Onda razmišljaš, ako odreaguješ, šta imaš pri ruci za samoodbranu, ako krene na tebe. A prisutni: niko ništa. Jednom me je taksista zgrabio za ruku dok sam mu plaćala, i zapeo da idemo na piće. Iščupala sam ruku, bacila pare, izašla iz kola i šutnula vrata. E, onda sam od straha pobegla da ne izađe iz kola i da me polomi - priča Anđela.

Dodaje da joj je krivo što mu nije zapamtila registraciju, ali od straha se nije dovoljno dobro snašla, a od tada isključivo naručuje taksi pozivom dispečerskog centra.

"Moraš da budeš luđi od ludaka"

- Na osnovu iskustva sa tim taksistom, shvatila sam da moraš da budeš luđi od ludaka i da ne smeju da vide tvoj strah. Sledeći put kada me je neko maltretirao, znala sam kako da reagujem. Prišao mi neki kreten u autobusu i počeo da govori neke prljavštine, ali ja sam bila još eksplicitnija. Govorila sam smireno i rekla sam mu kako bih mu odsekla penis tupim nožem, milimetar po milimetar, bez anestezije. Baš me se uplašio. Razrogačio je oči, rekao: "Ti nisi normalna" i pobegao - ovako je objasnila svoj sistem samoodbrane sagovornica "Blica".

Mora da se podnese privatna tužba

Devojke i žene različito reaguju na oblike polnog uznemiravanja, ali sva ona ponašanja sa seksualnom konotacijom zbog se žena oseća poniženo ili uplašeno jesu krivično delo.

Aktivistkinja Autonomnog ženskog centra, koji je i objavio studiju "Mladi i iskustvo seksualnog uznemiravanja", Sanja Pavlović, za "Politiku" je govorila o tome šta bi žena trebalo da uradi ako postane žrtva seksualnog uznemiravanja.

– Ako vam neko dobacuje na ulici jednostavno ga ignorišite. Ako vas dodiruje u javnom prevozu, treba glasno reći "Nemoj da me dodiruješ" ili "Nemoj da se trljaš o mene". Drugim rečima, neprihvatljivo ponašanje treba jasno i glasno imenovati. Mi znamo da se seksualno uznemiravanje na fakultetu ili na radnom mestu najčešće dešava u četiri oka i bez svedoka, ali uvek savetujemo ženi da se obrati osobi od poverenja i da pre svega brine o svojoj bezbednosti. Da ne ostaje nasamo sa nasilnikom i da pomoć potraži od neke ženske organizacije koja ima dosta iskustva u radu sa žrtvama nasilja. Nažalost, seksualno uznemiravanje odraslih osoba ne goni se po službenoj dužnosti: žena treba sama da podnese krivičnu prijavu i angažuje advokata – pojašnjava Sanja Pavlović.

Izmene Krivičnog zakona kojim se sankcioniše polno uznemiravanje, u Srbiji su donete tek prošle godine. Za ovo krivično delo zaprećena je novčana ili kazna zatvora do šest meseci.

Komentari (2)

Sociolog

15.10.2018 21:52

Nema tu sta da se kaze. Takve zivotinje treba napucati odmah,na licu mesta i da se ne odgovara. E to je zakon.

lili

16.10.2018 08:53

Sačuvaj Bože...Odosmo mi tajm-aut...nema nama izlaza,tonemo sve dublje.