Savet za abortus je skandalozan!

Radmila Briza | vesti 2016-12-23 20:50:36 2016-12-23 20:50:36

Najava ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović da će država formirati poseban savet za odobravanje abortusa bukvalno je razbesnela srpske lekare!

profimedia

Više vrhunskih ginekologa u Srbiji, koji nisu želeli da „polemišu sa ministarkom javno”, kazalo je za „Alo!” da u ovom času, dok se ne izmene Ustav Srbije, Zakon o prekidu trudnoće i Zakon o pravima pacijenata, ne vredi govoriti o državnom savetu za smanjenje abortusa, u kojem će biti sveštenici, nevladin sektor i ostali stručnjaci.

- Žena ima pravo da do 10. nedelje trudnoće sama odluči da li ide na abortus ili ne. I tu se stavlja tačka - izričiti su bili svi.
Ministarka nije precizirala kada će to telo početi sa radom, ali je, podsetimo, najavila da će u tom savetu biti sveštenici, nevladin sektor i drugi stručnjaci. Ministarka je istakla da će oni imati zadatak da trudnice, ali i sve žene upoznaju sa štetnim stranama abortusa.

Prof. dr Snežana Rakić, direktorka GAK „Narodni front”, kaže za „Alo!” da svaki lekar pre intervencije obaveštava ženu šta je abortus i kakve su njegove eventulane posledice po zdravlje. Ona ne misli da bi državni savet za smanjenje broja abortusa mogao da ima obavezujuću ulogu za žene, već, ako se oformi, samo savetodavnu.

- Na celu tu priču postoji samo jedan odgovor - po Zakonu o prekidima trudnoće, žena do 10. nedelje trudnoće ima pravo da sama donese odluku da li će da ode na abortus ili ne. Ona čak ne mora nikome ni da kaže za svoju odluku, niti da se konsultuje s bilo kim. Ženino je pravo da ne kaže svojoj okolini, mužu i partneru da je trudna! Dakle, taj savet može da ima samo savetodavnu ulogu, i to ukoliko žena uopšte želi da ih pita za mišljenje. Oni ne mogu od nje da zahtevaju da ne ode na abortus. Dobro zna ministarka kakav je to zakon. Žene to mogu da shvate kao diskriminaciju. Njeno je pravo da odlučuje, njeno je telo, konačno, Ustav joj sve to garantuje - zaključila je prof. dr Rakić.

Posle cele halabuke koja se digla u javnosti oglasila se juče i Slavica Đukić Dejanović kako bi pojasnila ideju, rekavši da država ne formira nikakav poseban savet za odobravanje abortusa.

- Samo će se pojačati savetodavni rad sa ženama u okviru postojećih institucija kako bi se upoznale sa posledicama prekida trudnoće - kaže ministarka.

DS: Ne leči se kuga kandilom

- Problem velikog broja abortusa u Srbiji ne može da se rešava kandilom, već upravo proaktivno, obrazovanjem, u savetovalištima za mlade, kao i pomoću lako dostupne i jeftine kontracepciju. Sveštenici treba da rade svoj posao, a reproduktivnim zdravljem da se bave stručnjaci - rekla je potpredsednica demokrata Tamara Tripić.

LSV: Treba nam seksualno obrazovanje

- Sam naziv tog tela govori o dubokom nerazumevanju da je abortus izbor žene i njena odluka, da se on tiče njenog života, zdravlja i stava. Još gore, to je put ka uvođenju zabrane abortusa. Pad nataliteta ne može se zaustaviti razgovorima sa sveštenicima, već populacionom politikom - rekla je Maja Sedlarević iz LSV.

Protođakon Ljubomir Ranković: I muž treba da se pita

- Pitanje abortusa nije samo pitanje isključivo žene, jer žena dete nije začela sa vazduhom ili virtuelnim bićem, nego sa muškarcem, i treba podjednako da odlučuju. Nemam ništa protv formiranja tog saveta, dobro je i da sveštenici budu u njemu i da se govori o svetinji života. Abortus je šok u životu žene i kao sveštenik znam da žene koje su abortirale na ispovesti govore kako sanjaju svoju nerođenu decu, kako ih spremaju za školu, kupuju im odeću - rekao je protođakon Ljubomir Ranković.

Expand player
Pogledajte više