Suđenje Presuda Sud Pravosuđe
Shutterstock
Suđenje Presuda Sud Pravosuđe

Shutterstock

Suđenje, Foto: Shutterstock

Predstavnici Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST) održali su danas sastanak u zgradi Višeg suda u Negotinu sa sudijama, tužiocima, sudijskim i tužilačkim pomoćnicima iz sudova i tužilaštava istočne Srbije.

Apoteka

Tanjug/ Jovo Mamula

Kako se navodi u saopštenju UST, sa kolegama su razmenili mišljenja u vezi aktuelnog položaja struke i predstavili ideje konkretnog unapređenja radno – pravnog položaja, odnosno uvođenja beneficiranog radnog staža, posebnog obračuna zarada i uvođenju objektivnih kriterijuma za izbor i napredovanje.

- Takođe, razgovarano je i o ustavnim amandmanima u oblasti pravosuđa i aktuelnom izveštaju Evropske komisije u delu koji se odnosi na pravosuđe, te pristune pasivnosti pravosudnih tela u domenu zaštite nezavisnosti sudija i samostalnosti tužilaca i kvalitetu zaštite koje trenutno obezbeđuju - navodi se u saopštenju.

Prisutne sudije, tužioci i pomoćnici pozvani su da kolegama iz UST upute sugestije u vezi sa najavljenim izmenama seta pravosudnih zakona, kao i smernice u vezi sa sprovođenjem Nacionalne strategije reforme pravosuđa u periodu 2019-2024.