Mladen Šarčević
Mitar Mitrović
Mladen Šarčević

Mitar Mitrović

Mladen Šarčević, Foto: Mitar Mitrović

Naime, nakon što je Ministarstvo prosvete smenilo dosadašnjeg direktora zemunske OŠ “Svetozar Miletić”, njegove kolege, ali i Savet roditelja organizovali su proteste, i to sa sve smenjenim direktorom na čelu. Na kraju su poslali i saopštenje u kome spočitavaju ministru Šarčeviću smenu Mosurovića, poručujući mu, između ostalog, da nije ni upućen precizno u dešavanja u toj školi, da vadi stvari iz konteksta, te mu poručili da se uozbilji. No, ministar je spremno dočekao ovaj vid komunikacije, te im svima poručio da neće podleći takvoj vrsti pritisaka.

- Neću da popustim, a oni neka idu dalje kod koga hoće. Jer, ako je direktor takav kakvim ga oni opisuju, oni onda ne znaju druge stvari o njemu. Ja sam im originalno poslao šta je inspekcija našla u tom njegovom drugom delu rada. A to što organizuje da mu đaci daju podršku, pa i preko društvenih mreža, onda neka oni vode prosvetu i uređuju je - poručuje Šarčević za “Alo!”.

Podseća i da direktor zemunske škole nije jedini čiju je smenu tražio i podseća da je lično zahtevao da se smene direktori i onih škola, poput slučaja u Novom Pazaru, u kojoj su učenici prepisivali na maturi, te onoj u Prokuplju, gde su izdali dvorište za, kako kaže, kol gerle.

Direktor u Čačku štitio pedofila

Šarčević je podsetio i na štrajk profesora u Čačku zbog smene direktora koji nisu otpustili profesora pedofila.

- U jednoj čačanskoj školi štrajkuju kolege zbog smene direktora koji je smenjen jer nije odstranio pedofila iz škole koji je napadao učenice. Eno i oni ne idu na nastavu, a solidariše se i još čačanskih škola, i to zbog koga? Zbog nekoga ko nije zaštitio decu od pedofila, što mu je zakonska obaveza. Pa, nemam šta ja da pričam o tome. Ne može niko da radi šta hoće - poručuje Šarčević.

- Iako direktori nisu ni znali šta se dešava, smenjeni su. Zato bolje neka svi razmišljaju šta je za njih sitnica. A nije sitnica da čovek zapošljava mimo standarda koji su propisani za rad u prosveti i slične stvari. Ne želim time ni da se obavim. To što sada protestuju da Mosurović ne bude smenjen je jednostavno vrsta pritiska pred kojim neću da posustanem. Vrlo jasno sam komunicirao sa njima i objasnio im šta je razlog za njegovu smenu. Njemu je naime još pre šest meseci skrenuta pažnja da ne može da radi kako radi i već jednom je pokušana njegova smena. No, zaista je vrlo jasno objašnjeno roditeljima šta su razlozi, a u pitanju su dve grupe, i to četiri teža i četiri lakša. Da su samo ta četiri lakša, pa još i da diskutujemo, ali ovako ne može. Ne može da se bira Školski odbor kako kome odgovara, niti da se ne vidi da li su ti ljudi prošli procenu, da li su osuđivani ili vrše više funkcija. Ako njima to nije dovoljno, neka rade šta hoće. Ja se držim zakona i radiću po zakonu - ističe Šarčević, te dodaje da ne mogu stvari da se rešavaju skupovima i galamom.

Na kraju, postoji mogućnost i da se ometanje nastave protestima sankcioniše.

- Oni vrše određenu vrstu opstrukcije, a ovde je vrlo jasno da Mosurović sam to organizuje i na taj način je pokazao manir. Sačekaću svakako razvoj događaja, pa ću odlučiti šta i kako po tom pitanju. A da se povuče naša odluka, to je smešno - zaključuje ministar.

Komentari (10)

Kursula

05.09.2017 19:48

Podrška ministru.Krajnje je vreme da se uvede neki red u državi.

Miloš

06.09.2017 07:53

Mnogi su bili uporni i tvrdoglavi i mislili su da je narod zbog njih tu, međutim takva misao im se kao bumerang obila o fotelju a takvi ministri ispali iz iste.

Milena

06.09.2017 10:16

Ovaj mi vise lici na nekog ulicara a ne na ministra prosvete.Ministar prosvete treba da bude pre svega obrazovan i kulturan sa lepim manirima i naravno sposoban da vodi ovo znacajno ministarstvo.A ovaj,daleko bilo...neki nadobudni primitivac kome je zapalo da se pita za nesto i da odlucuje o necemu.

Diskriminisani

06.09.2017 11:57

Ministre,samo napred i kod nas ima takvih u pomoravlju samo treba proveriti rad i ispravnost nekih skola jer imaju zastitu pa se pokrivaju trenutno vodimo borbu za diskriminaciju i neravnopravnoj podeli ucenika u petom i prvom razredu na gospodu i sirotinju,molili za odeljenja da im se dozvole za fond casova,a sada u nekim odeljenjima ima od 27-32 a u nekim16-20.tako da su neku decu otpisali a neku direkno proglasili vukovcima.mnogi roditelji se plase posledica ali neki od nas idemo do kraja.

Sasa

06.09.2017 13:22

Ma ko je on?onaj koji ne cita al voli praksu je po meni lazni ministar.zato ili ostavku ili vrati direktora.a to sto deca ne idu u skolu ministar ce nositi teret na dusi.V

zix

06.09.2017 15:06

Ministre podrška! Svi treba da se ugledaju na Vas. Dosta javašluka!

kokan

06.09.2017 16:21

Direktor vec 11 godina. Pa dokle misli da bude direktor? Napravio si 8 propusta ustupi mesto drugom coveku. Nisi tu fotelju nasledio.

profesor sociologije

06.09.2017 17:07

Gospodin ministar zaista ne popusta zato je doneo Pravilnik po kojem Sociologiju sa pravima gradjana nemoze drzati profesor sociologije ali zato je to pravo dao filozofima.Napredno i evropski,nema sta.

Pegor

06.09.2017 17:15

Direktora smenjuje i postavlja Školski odbor (tako je pričao ministar kada je trebalo smeniti direktore iz Novog Pazara). Da li je Novi Pazar druga država? Tamo nema smene direktora, rušenja bespravne gradnje...

ljilja

06.09.2017 17:30

Roditelji nemojte u sukob uvlaciti i vasu decu. Direktorsko mesto nije nasledno i nije vecito. I za jednu gresku se moze izgubiti. Bivsi direktor ce sada biti nastavnik. Nece izgubiti posao. Ali ako se nastavi sa strajkom moze da izgubi i posao. Najvaznija su deca. Svi vi ste u skoli manje vazni.