Sanski Most
Darko Bandić
Sanski Most

Darko Bandić

Sanski Most, Foto: Darko Bandić

Obilne padavine napravile su haos u regionu! Poplavljeni su delovi Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatske, a nevreme je zahvatilo i Srbiju. Tokom jučerašnjeg dana došlo je do izlivanja Tamnave kod mesta Gradojević, zbog čega je saobraćaj na deonici Šabačka Kamenica - Gradojević bio otežan, a najveće padavine zadesile su Srbiju tokom noći.

Pročitajte još:

- Saobraćaj se odvija otežano i postavljeni su saobraćajni znaci koji upozoravaju učesnike u saobraćaju na opasnost na putu - saopštilo je JP „Putevi Srbije“, koje dodaje da će javnost biti blagovremeno informisana o normalizaciji saobraćaja na tom putnom pravcu.

Međutim, kiša koja već tri dana pada u našoj zemlji ipak neće izazvati katastrofu poput one 2014. godine jer je ciklon promenio pravac. Međutim, sve nadležne službe su i dalje u pripravnosti.

U gornjem toku Save vodostaj je već u porastu zbog padavina. Hidrolog Slavomir Stevanović ističe da se narednih dana očekuje maksimalan porast Save, ali ne i dostizanje nivoa pri kome se proglašava vanredna odbrana od poplava. On dodaje da može da bude proglašena redovna odbrana. 

U Šapcu, koji ima deonicu osetljivu na velike vode, nije došlo do problema. U tom gradu juče tokom dana padala je kiša umerenog intenziteta. Inače, nivo Save u Šapcu juče je bio 269 centimetara, dok je linija redovne odbrane od poplava 400, a vanredne 500 centimetara.

Poplava 2014 Obrenovac

Profimedia

Poplava 2014 Obrenovac, Foto: Profimedia

Situacija u Obrenovcu, koji je 2014. bio potopljen, juče je tokom dana bila pod kontrolom i nije bilo opasnosti od izlivanja reka. Nivo Save u obrenovačkom Zabrežju je povišen, ali pod kontrolom, a nisu ugroženi ni izletnički splavovi, kao ni obližnje naselje. Takođe, nivo Kolubare u Mislođinu nije značajnije povišen, tako da ni sa te strane nije pretila opasnost.

Kod Termoelektrane Kolubara u Velikim Crljenima, kod Lazarevca, juče je za svega nekoliko sati nivo reke porastao, ali stanje nije bilo alarmantno. Prema rečima radnika Zlatka Jeremića, koji veoma dobro pamti poplave iz 2014. godine, posle padavina, Kolubara je u „blagom nadolaženju“, ali tvrdi da razloga za brigu nema.
Kad je reč o vodotocima u Vojvodini, hidrolog Stevanović navodi da je Dunav u blagom porastu, a da banatski vodotoci nemaju veći porast i da se zbog toga ne očekuju problemi. On ističe i da su moguća izlivanja na manjim vodotocima u zapadnoj Srbiji.

Drvar, sneg

FB Almir Agić

Drvar, sneg, Foto: FB Almir Agić

Međutim, situacija u Vojvodini nije bila najsjajnija jer su obilna kiša, grad i jak vetar u ponedeljak kasno popodne napravili haos u Bačkoj. Naime, u mestu Drljan, između Bečeja i Bačke Topole, za manje od jedan sat palo je 30 litara kiše po metru kvadratnom, a od velike količine grada, koj je takođe pao, mestimično su se zabelele i njive.

Drvar, sneg

FB Almir Agić

Drvar, sneg, Foto: FB Almir Agić

Zbog kiše raste vodostaj i reka u Pomoravlju, Resavi i Levču, uključujući i Veliku Moravu, čiji je vodostaj od prekjuče povećan za oko 15 centimetara. Međutim, u opštinskim upravama i štabovima za vanredne situacije lokalnih samouprava u Pomoravskom okrugu tvrde da opasnosti od izlivanja bilo koje reke nema.

RHMZ je najavio značajan porast vodostaja na Jadru, Tamnavi, Jasenici, Kubršnici, Kolubari, kod Uba i Ljiga, na Resavi, Lepenici i Crnici.
Kiša je tokom jučerašnjeg dana, prema rečima načelnika Uprave za upravljanje rizikom Živka Babovića, padala jačim ili srednjim intenzitetom, kao i da je najveća količina padavina tokom dana bila u Valjevu, Loznici i Kraljevu. Babović je rekao da je, što se tiče Sektora za vanredne situacije, prethodnih dana podignuta pripravnost. On navodi da je prognoza podložna izmeni, kao i da situacija uvek može da eskalira i da se zato pripravnost neće spuštati dok se stanje ne normalizuje.