Samo da Mandina deca ne prođu ko brat i ja!

Dragana Tomić | vesti 2016-06-17 21:24:08 2016-06-17 21:24:08

„Bojim se da Mandina deca ne prođu isto kao moj brat i ja“, kaže Aleksandar Ilić, jedan od 22.000 građana Srbije zaduženih u švajcarcima.

Predrag Dedijer

Kada mu je otac umro, nasledio je očev kredit za kuću u švajcarskim francima, a danas, iako radi dva posla, jedva uspeva da skupi za ratu.

On već tri meseca ispred zgrade Vlade Srbije sa građanima koji su takođe zaduženi u francima dežura u „švajcarskom kampu“ u smenama od po dva sata, nadajući se da će na takav način skrenuti pažnju vlasti i doći do rešenja problema koji ih već godina muči. Ilić u razgovoru za „Alo!“ kaže da je problem za njihovu porodicu nastao onog dana kada je njegov otac pristao da bude žirant svom prijatelju za kredit.

- Prijatelj mog oca je imao mesaru i moj otac je kao žirant stavio našu kuću pod hipoteku. Problem je nastao kada je taj čovek 2007. bankrotirao. Tada su došli izvršitelji banke da nam uzmu kuću. Prvo su napali mog oca, koji nije hteo da napusti kuću, a posle su se dogovorili, pa se desila apsurdna situacija - u istom danu je moj otac izgubio sopstvenu kuću i digao kredit da je po drugi put otplati. Rata za kredit je bila veća od njegove penzije - priča Aleksandar i dodaje da je njegov otac bio srčani bolesnik koji, otkad je počeo da vraća tuđi dug, više nije imao ni za lekove.

- Mog otac jeste bio bolestan, ali njega je ubila banka pre vremena, u njegovoj 56. godini. Tada smo dužnički robovi postali moj brat i ja. Čim sam čuo da je Manda umro, pomislio sam samo da njegovu decu nedajbože ne zadesi ista sudbina kao mog brata i mene. Ja sam molio banku kad je tata umro da ima makar malo obzira, jer ni brat ni ja nemamo posao. Međutim, banke su nezajažljive, zanima ih samo profit. Bukvalno su mi rekli: „To što je tvoj otac preminuo, to je tvoja stvar, mi moramo da naplatimo kredit. Ne možeš da nas tužiš, mi smo finansijski moćni, nemoj da prođeš isto kao tvoj otac“ - kaže naš sagovornik i napominje da teško uspeva da skupi novac, iako radi čak dva posla da bi se izvukao iz ropstva.

Iako je u drugim zemljama našeg regiona problem građana zaduženih u švajcarcima uspešno rešen konverzijom kredita iz švajcarca u evro na dan isplate, čini se da Srbija ostaje gluva na probleme svojih građana.

I deca će otplaćivati taj kredit

- Moj otac je bio član Društva srpsko-ruskog prijateljstva i neko od članova Društva mu je uplatio novac za operaciju. Nažalost, preminuo je, a banka je sa računa uzimala taj novac. Eto kolike su njihova nezajažljivost i bezobzirnost. Naš dug za kredit je isti kao pre devet godina, a svakog meseca plaćamo ratu. Imam utisak da će i moja deca otplaćivati tu kuću - kaže Aleksandar.

Expand player
Pogledajte više