Goran Vesić i Branko Ružić
Tajnug
Goran Vesić i Branko Ružić

Tajnug

Goran Vesić i Branko Ružić, Foto: Tajnug

Ružić je rekao da su Grad Beograd i Ministarstvo prosvete krenuli u realizaciju, kako je ocenio, veoma značajne i plodotvorne ideje kojom će u velikoj meri biti proširen obuhvat dece koja će dobiti besplatne digitalne udžbenike.

"Želim da pohvalim ne samo ideju, već i fleksibilnost i operabilnost čitavog tima u Gradu, a pre svega samog inicijatora, zamenika gradonačelnika", rekao je Ružić novinarima nakon sastanka.

Istakao je da je Vlada Srbije i ove godine Ministarstvu prosvete opredelila visok nivo sredstava za besplatne udžbenike i dodao da je za tradicionalne udžbenike izdvojeno više od 700 miliona dinara, a za digitalne oko 780 miliona, a sve u cilju da se pomogne pre svega deci slabijeg imovnog stanja i deci sa invaliditetom.

Goran Vesić i Branko Ružić

Tajnug

Goran Vesić i Branko Ružić, Foto: Tajnug

"Ovakva akcija u gradu Beogradu zaslužuje pohvalu i može da posluži kao ideja, u skladu sa potencijalnim mogućnostima drugih jedinica lokalne samouprave da slede njihov primer i prošire obuhvat dece koja imaju besplatne udžbenike", rekao je Ružić.

Vesić je podsetio da su predstavnici Grada Beograda i Ministarstva prosvete prošle nedelje održali sastanak sa izdavačima povodom kupovine besplatnih digitalnih udžbenika i tableta za svu decu u Beogradu koja pohadaju niže razrede osnovne škole.

Naveo je da će Grad Beograd u narednim nedeljama objaviti tender za kupovinu tableta i nakon toga kupiti 70.000 tableta koji će biti dostupni svakom detetu koje pohađa niže razrede osnovne škole na teritoriji Beograda.

Pojasnio je da će tableti biti deljeni preko škola, odnosno uzimani na revers.

Goran Vesić i Branko Ružić

Tajnug

Goran Vesić i Branko Ružić, Foto: Tajnug

"Roditelji će potpisivati ugovor, a tableti će biti menjani na svake dve godine. Sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja definisaćemo kada će biti tender za kupovinu digitalnih udžbenika, jer to zavisi od procedura ovog ministarstva", rekao je Vesić.

Podsetio je da će sa "Telekomom Srbije" biti obezbeđen i vaj-faj porodicama koje ga nemaju.

"Obezbedićemo i internet za svaku školu i svako područno odeljenje koji ga u ovom trenutku nemaju, a takvih je malo. Osim toga, ukoliko treba da se pojača brzina interneta, pojačaćemo, kako bi svi mogli da ga koriste", rekao je Vesić.

Dodao je da će svakom detetu biti obezbeđeni i kodovi za digitalne verzije udžbenika.

"Ovo je naša obaveza, kako prema deci tako i prema Vladi Srbije koja sprovodi ubrzanu digitalizaciju naše zemlje", rekao je Vesić i zahvalio Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja što je podržalo ovaj projekat.