Ruski vajar Rukavišnjikov o spomeniku Stefanu Nemanji: Neće kvariti izgled prestonice, nadam se da ćete ga vremenom zavoleti!

Autor spomenika Stefanu Nemanji, koji bi trebalo da na Savskom trgu bude otkriven 27. januara, Aleksandar Rukavišnjikov izrazio je nadu da će se građani navići na spomenik, te poručio da on neće "kvariti" izgled prestonice

Spomenik Stefanu Nemanji
Spomenik Stefanu Nemanji, Foto: Printskreen/Youtube

Tim povodom, istakao je:

"Moje iskustvo govori da ljudima treba da se naviknu na tako veliki spomenik. Verujte da on neće kvariti izgled vašeg prelepog Beograda i nadam se da ćete ga vremenom zavoleti", poručio je ruski vajar i akademik građanima Srbije u intervjuu za RTS.

Kaže da su sve dimenzije određene, imajući u vidu ne samo zgradu nekadašnje železničke stanice, već i zgrade koje se nalaze bočno.

"Kompjuterska kalkulacija je optimalna, ali ja sam čak i nju malo umanjio. Vodili smo računa da ne viri glava kada se prolazi iz okolnih ulica u zonu spomenika, već da bude u skladu sa svim građevinama", naveo je ruski vajar.

Rukavišnjikov kaže i da je želeo da se spomenik zasniva na lepoti fresaka iz srpskih manastira i dodaje da Srbija i Rusija nisu imale mnogo sreće da popularizuju te umetničke tvorevine.

"Da se to nalazi negde u Italiji, čitav svet bi se divio lepoti", smatra Rukavišnjikov i ističe da je želeo da spomenik Stefanu Nemanji ima "impuls Ivana Meštrovića".

"Želja je bila da se spoji tradicionalno i moderno, jer se iza spomenika nalazi savremeni kompleks", ukazuje Rukavišnjikov.

Rukavišnjikov, inače, neće prisustvovati otkrivanju spomenika iz zdravstvenih razloga.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi