Rusi nam vratili KOPIJU stranice iz jevanđelja

alo/agencije | vesti 2016-10-13 12:16:02 2016-10-13 12:16:02

Direktor Ruske nacionalne biblioteke u Sankt Peterburgu Anton Lihomanov uručio je predsedniku Nikoliću kopiju stranice Miroslavljevog jevanđelja. Srbija je još marta 2015. tražila da joj se vrati original!

A. Stanković

"Uručujem vam ovaj poklon, stranicu Miroslavljevog jevandelja. List apsolutno odgovara originalu, to je ručni rad naših savremenih umetnika. Ovo je, naravno, pergament koji može da traje hiljadu godina. I boje odgovaraju originalu“", rekao je Lihomanov.

Zahvalivši se na poklonu, predsednik Nikolić je rekao da se u Srbiji večh dugo razgovara o nedostajućoj stranici i načinu na koji je stigla u Sankt Peterburg, prenosi Sputnjik.

"Vi ste uložili ogroman trud, ovo je trajalo više od šest meseci, da na ovaj način, u okviru današnjih zakonskih mogućnosti i prakse u svetu, kompletiramo Miroslavljevo jevandelje, kome je nedostajala stranica. Čini mi se kao da smo jednom teškom bolesniku presadili organ koji će mu pomoći da živi“, rekao je Nikolić.

TRAŽILI SMO ORIGINAL

Nikolić je originalnu stranicu dokumenta tražio od Putina marta 2015. godine, ali ruska strana na to tada nije odgovorila.

 

On je zahvalio muzeju, umetnicima koji su uradili kopiju 166. strane Miroslavljevog jevandelja, ali i stručnjacima koji su pronašli odgovarajućii materijal.

"Mislim da sada možemo malo mirnije da gledamo na naše odnose. Uvek su se ljudi pitali kako je toliko mnogo starih crkvenih knjiga moglo da se nade u Rusiji, posebno u Sankt Peterburgu. Ja znam da su te knjige tada zapravo spasene," rekao je Nikolić.

On je podsetio da je to bilo vreme kada su Turci vladali Srbijom, a kada crkve i manastiri bili u razvalinama.

"U tim razvalinama je bilo ogromno bogatstvo za naš narod, za našu istoriju i kulturu, bogatstvo pisane knjige. Bio je mudar taj monah koji je ovo sakupio, spasao i za vas i za nas, za svetsku baštinu“, dodao je Nikolić.

Nikolići predstavnici delegacije Srbije koja boravi u Sankt Peterburgu imali su ekskluzivnu priliku da vide originalnu 166. stranicu Miroslavljevog jevandelja koja se čuva u biblioteci u tom gradu.

Kopija lista koji je nedostajao a koji je Srbija dobila na poklon biće izložen u Narodnom muzeju Srbije uz Miroslavljevo jevandelje.

Expand player
Pogledajte više