protest niš
B. Janačković
protest niš

B. Janačković

protest niš, Foto: B. Janačković

 

- Mi kao roditelji smo uskraćeni da radimo jer imamo bolesnu decu, samim tim smo uskraćeni da ostvarujemo radni staž. Ako je država dala pravo na naknadu hraniteljima, zašto je ne da roditeljima. Da li smo mi građani drugog reda? Naše suze su nevidljive, mi smo kao ljudi nevidljivi, kaže za “Alo!” Dijana Stojković iz Niša koja ima sina sa invaliditetom.

Prema važećim propisima roditelji ostvaruju samo pravo na tuđu negu i pomoć koja iznosi 26.400 dinara mesečno, što je nedovoljno za negovanje teško bolesne dece, dok hranitelji mogu da ostvare i platu i staž.

Pravo na život

Na skupu je zatraženo da se zakoni i u ovoj oblasti usklade sa zakonodavstvom Evropske unije. -Tražimo takav zakon po kojem ćemo i mi da imamo pravo na život i pravo na parče hleba i pravo na svoje dostojanstvo, rekao je jedan od roditelja na skupu.

 

- Samo jedan lek koji ide na recept mene košta 3.800 dinara. A gde su zavoji i drugi potrošni materijal. Pelene su smanjili količinu na koju imamo pravo sa tri na jednu dnevno pa moramo da dokupljujemo. A gde su troškovi benzina jer nigde ne možemo bez kola. Sa druge strane hranitelji imaju prava i na platu i dodatke. Mi nismo protiv hranitelja ali samo tražimo ista prava kao i oni, dodaje Stojkovićeva. Ona smatra da je ovakva situacija „sram države“.

- Svi su dobili prava osim mi roditelji. Ovo je molba budućoj vlasti da se ova gnusna greška ispravi radi prošlosti sadašnjosti i budućnosti. Očekujem od srca da će naša molba biti uslišena da ne budemo više građani drugog reda i da naše dostojanstvo ne bude narušeno, poručila je ona.

protest niš

B. Janačković

Foto: B. Janačković

Skup su organizovali sami roditelji koji su duvali u pištaljke, nosili parole i balone.

Inače, izglasavanje ovog Zakona potpisima je do sada podržalo više od 60.000 građana širom Srbije.

 

Tagovi