Bolnica, lekar, ambulanta
Tanjug/Filip Krajincancic
Bolnica, lekar, ambulanta

Tanjug/Filip Krajincancic

Ilustracija, Foto: Tanjug/Filip Krajincancic

Pročitajte još:

 

Prema Predlogu novog zakona o zdravstvenom osiguranju, roditelji će ovo pravo imati do izlečenja deteta ili do njegove 18. godine. Novine u propisima, o kojima će se u Skupštini raspravljati narednih dana, znatno će ubrzati sve procedure i omogućiti očevima i majkama da se lakše izbore sa bolešću svojih mališana.

Veliko olakšanje

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić objašnjava da se ova novina odnosi na decu koja su obolela od karcinoma, od nekog metaboličkog ili hroničnog oboljenja.

Šta još predviđaju novine u zakonu:

* bolovanje u trajanju od dva meseca bez izlaska pred komisiju

* dopunsko i dodatno osiguranje

* lečenje bez overene knjižice biće prošireno na palijativno zbrinjavanje, obaveznu vakcinaciju i imunizaciju i skrining preglede

* lekarima će biti omogućeno da, kada ispune normu u državnoj instituciji u kojoj su zaposleni, dopunski rade u trajanju od trećine radnog vremena ili da potpišu ugovor sa najviše tri dodatne privatne klinike

* privatnici će moći da unajmljuju prostor od državnih ustanova u trajanju do 20 godina

- Predlog zakona o zdravstvenom osiguranju sadrži značajnu novinu, koja umnogome olakšava brigu o bolesnoj deci, naročito o onoj čije lečenje traje po nekoliko godina. Roditelji te dece sada će moći da budu non-stop uz njih, da im se posvete i da im pomažu do izlečenja ili do punoletstva. Za to vreme, dok su na bolovanju i dok odsustvuju sa radnog mesta, primaće celu platu, a ne samo dve trećine kao što je do sada bio slučaj - napominje Vekić, dok u Ministarstvu zdravlja dodaju da će, kada se ovaj predlog usvoji, novac biti obezbeđen iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Pedijatar Saša Milićević ističe da su novine u zakonu sjajna vest i za roditelje i za bolesne mališane.

- Nove odredbe su veoma značajne, predstavljaju veliku promenu nabolje i za bolesnu decu i za njihove roditelje. Ne treba govoriti koliko deci oboleloj od raka ili neke slične bolesti u kritičnim situacijama znači kada je majka pored njih. Sa druge strane, ove promene su dobre i za nas lekare.

Često nam je potreban potpis roditelja kako bismo mališanu uveli infuziju, priključili kateter ili slično. Zato će nam ove novine znatno olakšati procedure, jer nećemo morati da gubimo dragoceno vreme čekajući roditelje da dođu sa posla i daju odobrenje - kaže Milićević i objašnjava da će dodatni novac znatno olakšati roditeljima kupovinu skupih lekova.

Preporučujemo i ovo:

 

- Povećanje nadoknade sa 65 na punih 100 odsto olakšaće plaćanje ionako veoma skupih lekova. Roditelji će kupovati kvalitetnije medikamente, koje često moraju da nabavljaju u inostranstvu, zbog čega se mnogi zadužuju.

Korisno za sve

Dečji psiholog Biljana Lajović kaže da ovaj potez države najviše koristi deci.

 

- Zamislite kako je mališanima koji, pored toga što su bolesni, moraju sami da leže po bolnicama, dok se o njima brinu nepoznati ljudi. Novine u zakonu će predstavljati veliko olakšanje za njih. Sa druge strane, ovo će puno značiti i roditeljima, jer će biti dosta rasterećeniji. Teško je imati bolesno dete i raditi punim kapacitetom, onako kako se to od vas i očekuje. A na to su današnje mame i tate prinuđene - kaže ona.