Škola, đaci, deca
Shutterstock
Škola, đaci, deca

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Od ovog broja, već u četiri slučaja donete su pravosnažne prsudde, pa su mame i tate morale da plate kaznu od po 5.000 dinara. Ovo je rezultat rigorozne primene novog Zakona o obrazovanju, koja je dovela do toga da se od 1. septembra gotovo svakodnevno pišu prijave protiv roditelja učenika koji neopravdano izostaju iz škole.

Pročitajte još:

 

Udarac po džepu

Kako kaže predsednik Prekršajnog suda Milan Marinović, za ovako doslednu primenu zakona od početka školske godine najzaslužniji su seminari i obuke kroz koje su prošli svi direktori i sekretari u školama.

- Činjenica da je podignuta 41 prekršajna prijava za skoro isto toliko ranih dana od početka školske godine jasno govori da su nove odredbe Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ozbiljno shvaćene. Četiri osuđujuće presude na novčanu kaznu od 5.000 dinara nisu konačne jer su mnogi postupci još u toku. Od kada je počela primena zakona održali smo veliki broj seminara i obuka sa direktorima i sekretarima u školama, kako ne bi bilo propusta i gledanja kroz prste neodgovornim učenicima i roditeljima koji dopuštaju da im deca ne idu u školu. Nastavićemo sa intenzivnim radom i edukacijom nadležnih lica u školama i mislim da će ceo ovaj proces dovesti do toga da deca manje beže iz škola – objasnio nam je Marinović.

Sa njim je saglasan i ministar prosvete Mladen Šarčević koji je najavio da će kaszne nastaviti da pljušte sve dok đaci ne nauče da moraju da idu u školu.

- Još kada je počinjala primena zakona, najavio sam da se više beće tolerisati nepotrebno izostajanje sa nastave i da se časovi više neće moći pravdati bez ozbiljnog opravdanja. Roditelji imaju rok od osam dana da opravdaju časove svog deteta, a ako to ne učine sledi prekršajna prijava i kazna od 5.000, do čak 100.000 dinar au zavinosti od broja neopravdanih časova. Sa ovakvom kaznenom politikom nastavićemo i nadalje, jer deca moraju da idu u školu, da stiču znanje, poštuju nastavnike i vršnjake, a roditelji su dužni da ih u tome kontrolišu. Zato smo i uveli kazne za bežanje sa časova, za vršnjačko nasilje, ali i za propuste u samom radu škole – rekao je ministar i otkrio da je najgora situacija u Pančevu, gde je podneto i najviše prijava:

Mladen Šarčević

Tanjug/Rade Prelić

Mladen Šarčević, Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Deca ubedljivo najviše beže s ačasova u Pančevu i zbog toga tamo i imamo značajno veći broj prekršajnih prijava nego u bilo kom drugom gradu u Srbiji. Od samog početka smo znali da je u Pančevu situacija loša i upravo u tom gradu smo prvo počeli sa primenom zakona. Siguran sam da če ove kazne značajno doprineti da se situacija popravi i u tom i u svim drugim gradovima u Srbiji – jasan je Šarčević.

Mnogo neopravdanih

Predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da je raduje što je podnet ovako veliki broj prekršajnih prijava za bežanje časova, jer će kazne sigurno promeniti odnos koji deca imaju prema školi i naterati ih da u školu dolaze.

- Ova 41 prijava znači da se zakon dosledno primenjuje i to je znak da naša prosveta ide u dobrom pravcu. Kada roditelj učenika 5.000 dinara zato što ovaj beži sa časova, onda će sledeći put malo detaljnije da se raspita gde mu je dete u vreme škole. I neće mu tako olako pravdati izostanke za svaku sitnicu. Imali smo hiljade i hiljade neopravdanih u našim dnevnicima i verujem da će ih zahvaljujući ovom zakonu biti znatno manje – istakla je Jankovićeva.