Ovce i pastir
Željko Dulanović
Ovce i pastir

Željko Dulanović

Ovce i pastir, Foto: Željko Dulanović

Slika pastira koji sa tankim štapom u ruci i u pratnji psa čuva stado ovaca odavno je postala zaboravljena, jer su naša sela najvećim delom zamrla.

Međutim onaj mali broj pastira koji se sa ovcama beli, negde na vrhu planine, možda zauvek ostane deo uspomene, zabeležen kao motiv razglednice ili deo reportaže o načinu na koji su naši preci čuvali živinu. 

Prema rečima reporterke RTS-a, čuvari belog blaga odlaze u istoriju.

- Stručnjaci Mašinskog fakulteta u Nišu i firme Koming, izradili su robot, prototip pastira. Patentiran je po ideji Nišlije Dušana Krstića - rekla je novinarka vesti.

Ovaj pastir od opreme nema ni psa, a ni štap, već je sačinjen od četiri robotske jedinice, spojen je žicom kroz koju prolazi struja niskog napona.

Sve to, gore navedeno, čini pokretnu ogradu čija širina može da se podešava aplikacijom, daljinski.

Kako objašnjava Milan Babić, docent, ovaj vid čuvanja je pogodan za sve.

- Može ga koristiti jedan farmer koji samo uvodi životinju u ogradu i vrlo lako pomoću aplikacije na telefonu zadaje vreme i mesto na koje pastir treba da dođe. Farmer ima i nadzor nad životinjama preko sistema kamera, koje su ugrađene u robota - ističe Babić.

Kako, naknadno, naglašava Lazar Stojanović, student i kolega Babića robo-pastir je već testiran na terenu.

- Moje zaduženje je bilo da navodim robota i da pravim program za robota i vodim računa oko elektronike - rekao je Stojanović.

Robo-pastir je testiran u realnim uslovima i čuvao je grlo koje broji 360 ovaca, a kako navode inovatori ovaj električni čuvar štiti ovce od vukova. 

Pored "pametnih" telefona, "pametnih" televizora, "pametnih" usisivača, "pametnih" kućnih mašina ovo je novi predstavnik "pametnih" uređaja u eri koja nas uveliko zapljuskuje.  

Pročitajte još: