oblaci, vremenska prognoza
Alo.rs
oblaci, vremenska prognoza

Alo.rs

oblaci, vremenska prognoza, Foto: Alo.rs

- Čestice peska, suspendovane u atmosferi, spirala je kiša iznad naše zemlje. Oblak koji je iz severnih delova Sahare podignut u atmosferu, jugozapadnim vazdušnim strujanjem stigao je u vremenskom intervalu od dan-dva. Budući da je reč o malim koncentracijama, pesak, osim što zatrlja prozore, kola ili terase, praktično nema uticaja na zdravlje ljudi. Prognostička karta transporta peska, izrađena u RHMZ, potvrđuje da će naše područje biti pod uticajem ovog prirodnog aerosola i danas - objašnjava Nikolić.

Prosečno, između marta i oktobra, svake dve do tri nedelje, na naše područje stiže određena količina peska iz različitih delova najpoznatije svetske pustinje. U pitanju je prirodni proces, podstaknut, kako kaže prof Nikolić, jakim priznemnim vetrom u pustinjskim krajevima, koji podiže sitne peščane čestice sa površine. Atmosferska strujanja mogu da prenesu ove čestice više od hiljadu kilometara daleko.

- Istraživanja su pokazala da peščani aerosol ima značajan uticaj ne samo na pustinjska područja, već i generalno, na klimu i životnu sredinu van pustinjskim oblasti.

- Ovaj mineralni aerosol najbolji je prirodni agens za formiranje oblačnosti na temperaturama nižim od nule. RHMZ razvija metodologiju poboljšanja prognoze vremena uključivanjem efekata peska na oblačnost i padavine, u okviru COST EU projekta - kaže direktor Zavoda.