BEŽITE SA ULICA BEOGRADA! HITNA SKUPLJA LJUDE! RHMZ izdao najnovije upozorenje! Ova grupa je najugroženija! Obavezno pratite uputstva stručnjaka!

RHMZ upozorio je danas na visok nivo UV zračenja u celoj Srbiji u naredna tri dana!

Hitna pomoć
Hitna pomoć, Foto: Alo!/Dejan Briza

Naredna tri dana mnogi gradovi i mesta u Srbiji označeni su crvenim alarmom! 

Sunce zrači infracrvenim zračenjem (IR), vidljivom svetlošću i ultraljubičastim zračenjem (UV). Od ukupne sunčeve energije koja dolazi do površine Zemlje, najveći deo zračenja od čak 54-56% predstavlja IR zračenje, 39% je vidljivo svetlo i oko 5-7% predstavlja UV zračenje. Infracrveno zračenje je značajan faktor spoljne sredine, ima sve veći uticaj na zdravlje ljudi, a posebno na kožu. Postoje različite vrste infracrvenog zračenja, međutim najštetniji su infracrveni A zraci (IR-A).

 

Infracrveno A zračenje (IR-A) predstavlja gotovo trećinu ukupnog sunčevog zračenja, dok UVA i UVB zračenje čini samo 7% ukupnog sunčevog spektra. Oštećenje kože izazivaju UVB i UVA zraci, ali i IR-A zraci, koji najdublje prodiru u kožu. 

ZABRANJENE POSETE ZBOG BOLNIČKE INFEKCIJE Bebe bile na ivici sepse u beogradskom porodilištu! Porodilje ne mogu da priđu svojoj deci!

Najugroženija su, kako navode stručnjaci, deca.

SAVETI STRUČNJAKA ZA PRAVILNU ZAŠTITU OD SUNČEVOG ZRAČENJA:

Ponavljati premazivanje zaštitnim sredstvom nakon kupanja, znojenja ili brisanja peškirom.

Odabrane zaštitne kreme koristiti svakodnevno, ako ste izloženi suncu više od 10 minuta. Kremu ponovo nanosti na svakih 1,5-2 sata.

Obratiti paznju da odabrana krema za sunčanje, osim od UVA i UVB zračenja, štiti i od infracrvenog (IR-A) zračenja koje je takođe štetno za kožu, jer prodire najdublje u njenu strukturu.

Bilo bi najbolje da zaštitna krema ne sadrži veštačke hemijske filtere kao zaštitu od sunčevog zračenja, bolje rešenje su svakako mirkopigmenti.

Ne produžavati sunčanje zbog korišćenja većeg faktora.

Izbegavati izlaganje suncu u periodu od 10h do 16h.

Prilikom boravka u hladovini zaštita od Sunca je takođe potrebna.

Iako ste pravilno naneli kremu koja vas čuva od sunčevog zračenja, koristiti i ostala zaštitna sredstva – naočare za sunce, šeširi, suncobran, pamučne majce sa dugim rukavima i voda za piće.

Kako saznajemo, telefon Hitne pomoći se danas usijao, a tek će biti pakleno. Najviše su po ulicama padali u nesvest hronični bolesnici, kao i stariji ljudi. 

 

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi