DARIJA SAOPŠTILA ODLUKU KRIZNOG ŠTABA! Rešen problem školstva, evo kako će deca ići u školu od septembra!

Krizni štab doneo je danas odluku da najmlađi đaci pohađaju nastavu u školi, dok će za starije uzraste biti kombinacija izvođenja nastave, saopštila je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić-Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević
Darija Kisić Tepavčević, Foto: Tanjug, Slobodan Miljević

Ona je objasnila da će najmlađi đaci pohađati nastavu u školi, uz poštovanje svih mera, među kojima su i principi za smanjenje fizičke mogućnosti prenošenja virusa, a to znači maksimalno razređenje broja đaka.

Prema njenim rečima u jednoj učionici moćiće da bude do 15 đaka, koji će sedeti na udaljenosti minimalnoj od 1,5 metara, a biće skraćeni i časovi na 30 minuta.

Kisić-Tepavčević je, posle sednice Kriznog štaba, novinarima rekla da su razmatrani svi aspekti, kako o broju đaka u školama, uzrast dece, a posebno će se voditi računa, nešto što će se kontinuirano pratiti, a to je aktuelna epidemiološka situacija.

Ukazala je da sada imamo situaciju kada mere prevencije daju efekte i imamo pvoljniju epidemiološku situaciju.

"U skladu s tim donete su odluke o načinu organizovanja nastave u budućoj školskoj godini. Uradili smo sve da naši najmlađi đaci pohađaju što je moguće više nastavu u samoj školi. To je značajno za njihovo buduće sksolovanje. Za starije razrede imaćemo različite kombinacije izvođenja nastave", objasnila je ona.

Učionica klupa škola
Učionica klupa škola, Foto: Dejan Briza

Najavila je da će o tome danas, na konferenciji za štampu u 15 sati, javnost detaljnije informisati ministar obrazovanja Mladen Šarčević.

Kisić je rekla da je bitno da se prilikom boravka u školi poštuju sve mere prevencije koje će da smanje rizik na najmanju moguću meru prenošenja infekcije.

"Predviđa se i da ceo prvi školski dan u svim školama bude posvećen prevenciji, načinu sprovođenja prevencije i značaju preventivnih mera kao novom obliku ponašanja koji će činiti bezbedan boravak u školama za decu", dodala je ona.

Kisić je rekla da je maska kao preventivna mera, koja mora da se nosi pravilno, da prekriva nos i ušta, bez obzira o kojoj vrsti je reč, nešto sa čim ćemo morati živeti u narednom periodu.

S tim u vezi, ukazala je da će i u školskoj sredini nastavnici sve vreme morati da nose masku, a da će za decu biti definsane procedure kada je obavezno nošenje maske i kada se preporučuje uz mogućnost da se maska odloži na određeno mesto.

Škola Razmak između klupa 2
Škola Razmak između klupa 2, Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Rekla je da i đaci treba da nose maske od ulaska u školu do svoje klupe, koju neće menjati.

"Preporučuje se nošenje maske za sve vreme boravka u školi, ali za đake je moguće da je odlože kada sede u klupama, mada je i tada preporučeno nošenje maske", dodala je Kisić-Tepavčević.

Kisić je navela i da je plan edukacije u vezi korona virusa razrađen proteklih nedelja i da je planirano da se objavi u poslednjoj nedelji avgusta.

"To nije nešto što je ad hok, pripremljeni su odgovarajući filmovi, nešto što je najprihvatljivije za decu. Nastojaćemo da bude što više vizualnog sadržaja na mestima na kojima su đaci", rekla je Kisić Tepavčević.

Povezane vesti

 • Korisnik: Kristina
  12/08/2020 - 21:13
  I šta sad? Za ove najmlađe je važno da idu u školu jer im je to važno za buduće školovanje, a mi stariji ne moramo jer nama nije važno, mi idemo samo tek tako radi reda?
 • Korisnik: Dzunglar
  11/08/2020 - 17:12
  Treba zamrznuti ovu skolsku godinu za sve?!
 • Korisnik: Ništa
  11/08/2020 - 16:58
  Bukvalno ništa nije rešeno. Ovo je haos u najavi. Toliko stvari je nejasno. Od zdravlja preko finansija, stresa kod dece...Ne znam svašta je rečeno na konferenciji a gotovo ništa ne zvuči dobro. Ovo čudo ako uđe u škole biće veselo
 • Korisnik: Sale
  11/08/2020 - 16:49
  Molim da mi neko pojasni ako ima saznanja ko bira tih 15 učenika koji će pratiti nastavu? Šta je sa ostatkom odeljenja u isto vreme dok je 15 učenika sa svojom učiteljicom. Niko to ne objašnjava.
  • Just me @Sale
   11/08/2020 - 18:52
   Mislim da će svi pratiti nastavu ne samo 15 učenika. Odeljenja će biti podeljen. E sada kako će nastavnici da se kloniraju to nisu objasnili iz ministarstva
 • Korisnik: Moram ponovo da se oglasim
  11/08/2020 - 16:24
  Deca za vreme uzina moraju skinuti maske..Sta kazete kako cu deca jesti i piti vodu.
  • Kažu @Moram ponovo da se oglasim
   11/08/2020 - 16:59
   Nije problem dva i po sata nositi masku pa valjda misle da nije problem da za to vreme ne jedu i ne piju?
  • Au @Moram ponovo da se oglasim
   11/08/2020 - 18:49
   Ma hajde, roditelji cvile kad masku stave da uđu u prodavnicu a ovamo polemišu o nošenju maski u školama.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi