Meso iz "Amana"
Alo!
Meso iz

Alo!

Meso iz "Amana", Foto: Alo!

Pročitajte još:

To za „Alo!” potvrđuje i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

- Od maja kreće ozbiljna kontrola MSM-a još na carini. To znači da će već sa carine veterinarska inspekcija imati mogućnost da pošalje uzorak na analizu i da potom kaže - to može, a to ne može. Takva vrsta kontrole u kombinaciji s novim pravilnikom o označavanju mesnih proizvoda omogućiće nam da konačno uspostavimo red na tržištu. Sada prvi put imamo i nož i pogaču u svojim rukama, a sve je u skladu sa najvišim standardima EU. Opremu smo kupili, sad angažujemo najbolje stručnjake u toj oblasti u Srbiji, i krećemo - pojašnjava za „Alo!” ministar Nedimović.

Preporučujemo još:

Kad je reč o pravilniku o mesnim proizvodima, koji na snagu stupa u maju, Nedimović kaže da on bliže određuje šta se podrazumeva pod kojim proizvodom i šta taj proizvod mora da sadrži.

- Mesne prerađevine mogu sadržati MSM, ali moraju imati i čistog mesa. Ne mogu se sastojati isključivo od MSM-a. Primera radi, viršla, prema novom pravilniku o mesnim proizvodima, mora da ima najmanje 40 odsto čistog mesa i sastav jasno mora da piše na deklaraciji. Ako nema 40 odsto, onda ne može da se zove viršla, već se vodi kao srodni proizvod - ističe Nedimović i dodaje da će sve biti proverljivo u nacionalnoj laboratoriji za bezbednost hrane.

Meso prodavnica

Alo!/Rajko Ristić

Meso, Foto: Alo!/Rajko Ristić

On napominje da su se sve analize dosad vršile u privatnim laboratorijama.

- Te privatne laboratorije uvek napišu da je sve u redu. A to je zato što su isti ljudi i uvoznici mesa i MSM-a, i vlasnici laboratorija. Drugim rečima, kadija te tuži, kadija ti sudi. Ali to više neće biti tako - ističe Nedimović.

Podsetimo, „Alo!” je danima pisao o domaćim proizvođačima mesa i mesnih proizvoda koji su uvoznici pilećeg mesnog otpada, koji trpaju u viršle, salame, kobasice i paštete. Drugim rečima, te mesne prerađevine čisto meso najčešće nisu ni videle ili ga sadrže tek u tragovima. Svi ti proizvodi većine domaćih proizvođača sadrže veliku količinu mlevenih kostiju prepunih teških metala, antibiotika i hormona, je se sastoje upravo od MSM-a. Reč je o najgoroj kategoriji mesa, koja sadrži samlevenu kožu, trtice, šije, hrskavicu i kosti.

Ne sme imati previše kalcijuma

U nacionalnoj laboratoriji za bezbednost hrane, između ostalog, vršiće se i kontrola kalcijuma u MSM-u.
- To će pokazati da li taj MSM sadrži samlevene kosti, što ne bi smelo. Zato ništa što bude imalo povećanu koncentraciju kalcijuma u odnosu na ono što je dozvoljeno pravilnikom neće smeti da uđe u zemlju i da se nađe u prodaji - ističe Nedimović.

Srbija zabranjuje uvoz mesa

Kako „Alo!“ saznaje, Srbija će, kako bi povećala potrošnju domaćeg mesa, ograničiti uvoz mesa i MSM-a. Naime, na osnovu naredbe u vezi sa AKS-om (američka kuga svinja), Srbija ima pravo da ne dozvoli uvoz bilo kojeg meso koje potiče iz zemalja u kojima je utvrđeno postojanje te bolesti. Preko toga se indirektno sprečava i da meso i MSM ulaze Srbiju. To pravo, kako saznajemo, Srbija će i koristiti kako bi povećala potrošnju domaćeg mesa.