Dejan Gaćeša
Promo
Dejan Gaćeša

Promo

Dejan Gaćeša, Foto: Promo

Pacijenti se često žale na osećaj trajnog prisustva sekreta u grlu, kao i na osećaj kao da postoji neko strano telo u ždrelu, koje ih uporno tera na nakašljavanje, što može dovesti do fizičke iscrpljenosti. U toku dana prisutna je pojačana potreba za uzimanjem tečnosti i ispiranjem grla, a zbog zapušenosti nosa upotreba kapi i sprejeva za nos se neretko produžava više nego što je to propisano. Ove osobe neretko pribegavaju samoinicijativnom uzimanju antibiotika.

Kašalj, kao jedan od navedenih simptoma značajno može da naruši kvalitet života. Da bi se pristupilo adekvatnom lečenju, moramo ustanoviti koje to bolesti i stanja utiču na pojavu kašlja. Najčešće kašalj biva pokrenut nekim vidom mehaničke iritacije poput udisanja različitih čestica, polena, prašine ili različitih iritantnih isparenja, duvanskog dima, te vrlo često u zimskom periodu, udisanjem hladnog vazduha.

Trajanje kašlja je takođe jedan od parametara koji određuje terapijski pristup. Kod kratkotrajnog kašlja, prouzrokovanog virusnim infekcijama, kašalj je praćen pojačanom sekrecijom iz nosa, osećajem zapušenosti nosa, postnazalnim slivanjem, kijavicom, oslabljenim čulom mirisa, povišenom temperaturom, bolom u mišićima i malaksalošću.

Često međutim, simptomi prehlade mogu da liče na simptome hroničnog rinitisa ili akutnog bakterijskog rinosinuzitisa, koji zahtevaju drugačiji dijagnostički i terapijski pristup.

Hronični kašalj predstavlja jedan od najtežih simptoma u kliničkoj praksi za dijagnostiku i lečenje. Traje duže od 12 nedelja (tri meseca). Obzirom da niz uzroka u manjoj ili većoj meri može dovesti do njegovog nastanka, time je i izazov u njegovom lečenju veći. Kao neki od uzročnika hroničnog kašlja, navode se čestice iz spoljašnje sredine, pušenje, stomačne tegobe u vidu refluksa želudačnog sadržaja, lekovi (ACE-inhibitori i beta blokatori). Nažalost, uz sve dijagnostičke i terapijske procedure, vrlo često se uzrok kašlja nikada ne utvrdi. Ipak, kao najčešći uzročnici navode se refluks i slivanje sekreta iz nosno-sinusnog područja.