Razredni štitio nasilnicu!

R. Briza | vesti 2016-09-14 21:22:30 2016-09-14 21:22:30

Slučaj devojčice S. S. (13) iz šabačke osnovne škole, koja je u svom video-snimku koji je okačila na „jutjub“ pretila ubistvom školskim drugaricama, pedagogu i direktoru škole, samo je vrh ledenog brega!

printskrin Youtube

Zlostavljanje M. M., jedne od devojčica pomenutih u videu, traje punu godinu, a razredni starešina ništa nije uradio!

 

Prema rečima devojčicine majke Jelene, niko iz škole nije ozbiljno shvatio ponašanje nasilne S. S.

Ona kaže da je njena ćerka postala predmet vršnjačkog nasilja kada je stala u odbranu drugarice koju je S. S. maltertirala.

- Dok je to bilo samo omalovažavanje moje ćerke, mislila sam da su to samo deca i da će proći. Govorila sam detetu: „Družite se, prevaziđite sve to.“ A onda se desio šamar ispred ulaza u školsko dvorište. S. S. je rekla: „Van škole smo, ne možeš mi ništa“.

 

Šarčević već pozvao roditelje!

Dragana Janković, mama Alekse koji se ubio zbog vršnjačkog nasilja, kaže za „Alo!“ da ih je ministar prosvete Mladen Šarčević odmah juče pozvao na razgovor zbog „Aleksinog zakona“ . - Bitno je da se sada u školi sa žrtvom M. M. i učenicom S. S. radi dugo da bi shvatile šta se desilo - kaže ona.

 

Potom joj je ubacila živo jaje u ranac. Odmah sam sa ćerkom otišla kod psihologa i direktora škole. Oni su pozvale S. S., koja nije ništa priznala. Njen razredni starešina govorio da se od „muve pravi slon“ i ništa nije preduzeo - kaže za „Alo!“ Jelena i dodaje:

- Zato sam progovorila javno, jer niko ništa ne sme da kaže. U pitanju su ozbiljne pretnje. Želim da svi znaju šta se dešava po školama. Deca ćute jer se plaše.

Posle snimka S. S. opet sam razgovarala sa svim organima škole. Bili su zgroženi. Direktorki sam napisala prijavu protiv razrednog starešine jer ništa nije preduzeo da se cela ova stvar spreči - ističe Jelena i dodaje da joj je majka S. S. pretila tužbom jer je objavila snimak.

 

Škola: Radimo na slučaju!

U školi kažu da ne mogu javno da govore za medije, ali ipak dodaju: - Oko M. M. napravili smo mrežu zaštite. Psiholog radi sa S. S., a pedagog sa M. M. Organizovali smo vanredno nastavno veće da se nastavnici upoznaju sa digitalnim nasiljem. Posle sastanka našeg tima za bezbednost, na razgovor smo pozvali roditelje obe devojčice - kažu u toj šabačkoj školi.

 

Izveštaj škole stigao u Ministarstvo prosvete!

U izveštaju škole koji je dostavljen Ministarstvu prosvete stoji da se nasilje devojčice S. S. ponavlja, ali da posledice prevazilaze okvire škole. Kako su nadležni u školi napisali, roditelji su informisani o trenutnoj situaciji, a razgovor koji je sa njima vođen bio je nekonstruktivan i došlo je do svrstavanja roditelja na jednu ili drugu stranu. Prema istim izvorima, nakon insistiranja direktora škole, odeljenjski starešina je S. S. izrekao ukor, koji, međutim, nije javno saopšten na odeljenjskoj zajednici. Zato je u odeljenju ostalo nejasno da li je S. S. kažnjena ukorom ili ne. Većina učenika je na strani S. S., stoji u izveštaju. Istovremeno, školu je posetio i tim za zaštitu od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja (ZNZZ), koji je zaključio da je ova trinaestogodišnjakinja vršila nasilje trećeg nivoa nad drugaricama, i to emocionalno, fizičko i digitalno. Zbog toga će S. S. biti u programu pojačanog vaspitnog rada, a devojčica koju je maltretirala dobiće zaštitu.

Save

Expand player
Pogledajte više