Groblje
Alo!/ Masanori Jošida
Groblje

Alo!/ Masanori Jošida

Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Zbog virusa korona, masovno su počela da se otkazuju venčanja, ali je sve izvesnije da će velike promene u skorije vreme pretrpeti i - sahrane.

Kako saznajemo, u toku je razmatranje odluke od JKP „Beogradska groblja“ da se sahrane do daljeg, kao jedna od mera predostrožnosti protiv širenja virusa korona, obavljaju isključivo u krugu porodice.

- Ovakva odluka još nije doneta, ali se realno očekuje - rekli su za „Blic“ iz JKP „Beogradska groblja“ za „Blic“.

Zaposleni u ovom javnom gradskom preduzeću, u svakodnevnom radu zbrinjavanja i sahranjivanja umrlih osoba već primenjuju posebne mere zaštite u skladu sa protokolima, preporukama i pravilima rada. To podrazumeva primenu svih zaštitnih sredstava, počev od maski, rukavica, do posebnih odela za jednokratnu upotrebu.

- Čim su se pojavili prvi slučajevi zaraženih virusom korona u zemljama okruženja, naša služba bezbednosti i zaštite na radu obišla je sve radne jedinice deset grobalja koja su pod našom upravom, kao i sabirnu kapelu u Deligradskoj ulici. Dopunjene su zalihe svih zaštitnih sredstava, opreme i sredstava za dezinfekciju - rekao je pre nekoliko dana za „Novosti“ direktor Dragan Baltovski, čovek koji se na čelu ovog gradskog preduzeća nalazi duže od 12 godina.

Slične mere već su primenjene u drugim državama gde se virus korona znatno brže širi, poput Italije ili Španije. Na ovo je, između ostalog, uticao i slučaj sa Apenina gde je jedna žena na sahrani zarazila desetak drugih osoba.