Zgrada
Alo!/ Masanori Jošida
Zgrada

Alo!/ Masanori Jošida

Zgrada, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Nacrt Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama već je pripremljen, ostalo je samo da ga usvoji Skupština grada.

Posle toga stanari će imati obavezu da primenjuju nova pravila življenja u višespratnicama. Ovim pravilnikom, između ostalog, biće utvrđeno vreme kućnog mira, izdavanje zajedničkih prostorija, kao i dozvoljeni nivo buke, pišu Novosti.

Pročitajte još:

Tako, na primer, umesto odmora od 13 do 17 i od 22, ubuduće će kućni red morati da se poštuje od 16 do 18 i noću od 22 do 7 sati ujutro. Promena je neophodna kako bi se uskladila sa Zakonom o stanovanju, kao i sa novim uslovima življenja u stambenim zgradama.

- Prema radnoj verziji, vikendom će satnica biti drugačija nego radnim danima. Subotom će tišina trajati do 8 ujutro, a nedeljom do 10 ujutro - kaže Nikola Kovačević, gradski sekretar za komunalno stambene poslove.

U Udruženju profesionalnih upravnika takođe se slažu da ova odluka mora da se menja.

- Radovi u zgradama mogu da počnu u šest ujutro, što je za sadašnje uslove života neodrživo - objašnjava Đorđe Aleksić iz Udruženja profesionalnih upravnika Beograda.

Kada neko remeti kućni mir, po sadašnjem pravilniku se poziva Komunalna policija koja samo može da opomene stanare. Za bilo kakvo kažnjavanje mora da zatekne narušavanje kućnog reda. Još jedna nelogičnost je nšto se po staroj odluci zajedničke prostorije ne smeju davati u zakup, što je suprotno Zakonu o stanovanju.