Dzinovski suncokret
M. O.
Dzinovski suncokret

M. O.

Dzinovski suncokret, Foto: M. O.

"Zalivao sam ga svakodnevno, ali nisam stavljao ništa posebno u zemlju da bih ga prehranio", ovim rečima počinje svoju priču o džinovskom suncokretu.

Osim što gaji džinovske tikve, Radovan Zakić (33) povrtar iz Kikinde, uzgojio je i suncokret visok skoro 5 metara, sa obimom glave oko 35 centimetara.

Banatski „Ajfelov cvet“, kako ga je nazvao ponosni vlasnik, jedan je od najvećih do sada u Srbiji. Kada se ovako nešto neobično desi, ljudi uglavnom neće da otkriju tajnu, govore o posebnim postupcima, čak i ako ih nije ni bilo, ali Radovan nije želeo da ovu tajnu zadrži samo za sebe.

- Seme suncokreta sam dobio od Dušana Jankova, apsolutnog rekordera „Dana ludaje“, doneo mi je punu šaku. Suncokret sam posadio u bašti gde su iznikle i džinovske ludaje, sa kojim sam lane i ove godine bio vicešampion u kategoriji najtežih bundeva. Ništa dalje nisam radio, osim što sam suncokret redovno zalivao. Vode mu nikad nije falilo. Kad treba bundevama, davao sam i suncokretu. I to dok se dobro ne natopi, sistemom kap po kap. Imao je dovoljno svetlosti i zaštitu od vrućina - rekao je Radovan za „Alo!“ i naglasio da je bašta nađubrena humusom-Ništa drugo posebno nisam stavljao u zemlju da bih ga prehranio-otkriva Radovan.

Dzinovski suncokret

M. O.

Dzinovski suncokret, Foto: M. O.

Naš sagovornik se ne bavi dugo i puno povrtarstvom, obrađuje baštu iz čistog zadovoljstva i želje da nastavi sa uzgojem džinovkog povrća. Ponosan je na svoj banatski „Ajfelov cvet“, ali i na bundeve koje su prošle i ove godine težile 334, odnosno 443, 5 kilograma što mu je obezbedilo drugo mesto na „Danima ludaje“ u Kikindi.

- Svakako ću sačuvati seme. Ovo je takva sorta i genetika džinovskog suncokreta i bilo je očekivano da će se toliko vinuti u visinu koja je iznosila oko 4,5 metra, a obim glave mu je oko 35 centimetara. Jednom kad odgonetnete da vam u bašti raste čudo, želite da nastavite- kaže on.

- Komšije i posetioci su bili prilično iznenađeni i šokirani veličinom suncokreta-dodaje Zakić.

Tvorac orijaškog suncokreta kaže da je u bašti imao uvek dobre bundeve koje su izazivale divljenje drugih. Ovaj gigantski suncokret nikao je usred njegove bašte, baš kao i tikve, pa kaže da će pored ovih kultura pokušati da se oproba i sa uzgojem kukuruza. Njegova bašta je, bez sumnje, blagodat za sve kulture, pa ko zna, možda ubuduće iz nje nikne i džinovski kukuruz.

Dzinovski suncokret

M. O.

Dzinovski suncokret, Foto: M. O.

Rekord

Ginisov svetski rekord za najveći suncokret pripada jednom Nemcu, čiji je cvet meren u avgustu 2009. Radovan Zakić neće moći da mu ukrade krunu, jer je svetski rekorder bio visok čak 8,15 metara. Međutim, na tom suncokretu su radili brojni inženjeri koji su koristili sva savremena agro znanja i procedure. Na Radovanovom suncokretu radio je samo on.