PRESUDILI MU! Radovan osuđen na doživotnu robiju!

Prvostepenom presudom, Karadžić je oslobođen po jednoj tački optužnice - za genocid nad nesrpskim stanovništvom u sedam opština u BiH, ali je osuđen po ostalih 10 tačaka, među kojima je i za genocid u Srebrenici.

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić, Foto: AP

15:00 - DOŽIVOTNA ROBIJA ZA RADOVANA KARADŽIĆA! Žalbeno izreklo najsuroviju kaznu!

14:56 - Kazna od 40 godina nije adekvatna za zločine Karadžića, kaže žalbeno veće.

"Pretresno veće je pogrešilo kada je izreklo kaznu od 40 godina".

14:55 - Odbijena je Karadžićeva žalba na dužinu kazne.

14.48 - Nije kriv za genocid u sedam BiH opština

Žalbeno veće, uz izuzeto mišljenje sudije Den Prade, stava je da tužioci nisu pokazali da je donesena greška pri zaključku da Karadžić nije kriv za genocid 1992 u sedam BiH opština.

14:47 - Odbijen žalbeni osnov tužilaštva

Govoreći o prvoj tački žalbe tužilaštva, da su ubistva i drugi nasilni zločini bili deo udruženog zločinačkog poduhvata da se uklone Bošnjaci i Hrvati s teritorije Republike Srpske, sudija je rekao da tužioci nisu dokazali da je prvostepeno Veće pogrešilo kada je oslobodilo Karadžića za ove zločine.

14:46 - Sudija o uzimanju pripadnika UNPROFORa za taoce 1995. godine: Prvostepeno Veće oslanjalo se na pretnje pripadnicima UN koji su bili zarobljeni.

"Karadžić nije uspeo da dokaže da je osoblje UN-a zakonito privedeno" - zaključak je drugostepenog veća.

14:45 - Odbijena još dva žalbena navoda vezana za Srebrenicu

14:42 - Karadžićevi navodi da je on odgovoran za to samo zato što je predsednik su neuverljivi

14:37 - Veće je utvrdilo da je Karadžić znao za ubistva u julu 1995, nakon pada Srebrenice.

14:35 - Žalbeno veće je potvrdilo da nema grešaka u slučaju Srebrenice govoreći o Karadžićevoj naredbi da se zarobljeni odvedu na "neko drugo mesto". Sudija je naveo da je optuženi bio u kontaktu sa ljudima na terenu koji su ubijali.

14:32 - Žalbeno veće nije našlo greške u rezonovanju prvostepenih sudija u vezi s progonom muslimana s područja Srebrenice.

Veće do sada odbacilo sve žalbene navode Karadžića za "napade" na Sarajevo i Srebrenicu.

14:31 - Jonsen je rekao da Karadžić nije pokazao da je Prvostepeno veće pogrešilo kada se oslonilo na Direktivu 7, koju je Karadžić potpisao i u kojoj je naredio da se stvore "nepodnošljivi uslovi bez nade za dalji opstanak".

14:28 Sudija prelazi na delove optužnice koje se tiču zločina u Srebrenici.

14:27 - Karadžićeva odbrana nije dokazala da je napravljena greška kada je okrivljen za masakr u Sarajevu, na Markalama - kazao je sudija.

Isto važi i za "terorisanje stanovnika Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem tokom višegodišnje opsade glavnog grada BiH".

14:25 - Karadžić mirno prati suđenje i izlaganje predsedavajućeg Veća.

14:14 - "Odbrana nije uspela da dokaže da je veće donelo pogrešne zaključke u presudi u kojoj je osuđen za zločine u 20 bosanskih mesta" - stoji u presudi.

14.05 – Predsedavajući žalbenog veća Van Jonsen čita navode iz žalbi Tužilaštva i odbrane.

14.00 – Počelo izricanje presude Radovanu Karadžiću.

13.59 - Dve osobe su napadnute ispred Haškog tribunala zbog srpskih obeležja od strane prisutnih muslimanskih udruženja.

13:56 -  Na zaštitnoj ogradi ispred suda predstavnici bošnjačkih udruženja postavili su transparent na kojem piše "Radovan Karadžić – genocid, Adolf Hitler – Holokaust". Iako je policija insistirala na uklanjanju transparenta, predstavnice Udruženja "Majke Srebrenice" su to odbile da urade, javlja RTRS.

13:55 -  Kako prenosi RTRS, objavljen je i identitet muškarca koji je napao čoveka sa srpskom zastavom. U pitanju je Nihad Aličković, vođa "antidejtonske liste", koji je i ranije pravio incidente u RS.

13.22 – Pred sudom u Hagu dogodio se incident, kada je ispred zgrade suda došao muškarac sa srpskom zastavom. Njega su, najverovatnije zbog zastave, prisutne pristalice bošnjačkih udruženja varbalno vređale i uz povike prisilile da napusti taj prostor, prenosi RTRS.

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić, Foto: EPA/YVES HERMAN

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu (naslednik Haškog tribunala za ratne zločine) izreći će danas posle 14 časova, nakon tri godine žalbenog postupka, drugostepenu presudu prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Bilo kakvo snimanje prenosa uživo unutar zgrade Mehanizma strogo je zabranjeno iz, kako se navodi, "operativnih razloga".

 

Kako je Alo! pisao pre pet dana, postoji velika šansa da Radovan Karadžić od danas bude slobodan čovek i vrati se u Srbiju.

To tvrdi Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske, a u to je uveren i Radovanov rođeni brat Luka. Sam Karadžić, preneo nam je Luka, takođe je siguran u svoj skori dolazak u Beograd i napuštanje Haškog tribunala, u kojem je osuđen na 40 godina robije.

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić, Foto: Tanjug/AP

Karadžića je u martu 2016. godine sudsko veće Haškog tribunala osudilo na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Žalbeno veće Mehanizma sada može tu presudu da potvrdi ili da je preinači, bilo u pogledu utvrđenih činjenica, bilo u pogledu vrste i visine kazne. Takođe može da je ukine i naloži da mu se suđenje ponovi.

Prvostepenom presudom, Karadžić je oslobođen po jednoj tački optužnice - za genocid nad nesrpskim stanovništvom u sedam opština u BiH, ali je osuđen po ostalih 10 tačaka, među kojima je i za genocid u Srebrenici.

Karadžić je nakon višegodišnjeg skrivanja, uhapšen u Beogradu 21. jula 2008. godine, a devet dana kasnije izručen je Hagu i smešten u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu, iz koje nikada nije pušten na privremenu slobodu.

Dok je za njim bila na snazi poternica Haškog tribunala, on se u Srbiji krio pod identitetom doktora alternativne medicine Dragana Dabića.

 

Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine, a okončano je prvostepenom presudom u martu 2016.

Na tu odluku žalio je i Karadžić sa svojim pravnim timom, a žaliko se i tužilaštvo Haškog tribunala.

Karadžić se pred sudom formalno branio sam uz pomoć stručnjaka iz svog pravnog tima.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi