Poplava U Lučanima
Nikolina Marić/Alo!
Poplava U Lučanima

Nikolina Marić/Alo!

Poplava U Lučanima, Foto: Nikolina Marić/Alo!

Što je mnogo, mnogo je! Meštani sela Đaraća kod Lučana i ove godine su bili žrtve rečice Bjelice, nakon što se usled velikih padavina za nekoliko minuta pretvorila u bujicu koja nosi sve pred sobom.

Kako za „Alo!“ navode iscrpljeni i očajni meštani Đeraća, njihovi najveći košmari su se pretvorili u javu, jer im je ovo čak 17. put da iz svojih domova izbacuju na tone blata koje je reka ostavila za sobom. Dok u svojim dvorištima peru muljem natopljeni nameštaj, Đeračani se pitaju ko je krivac za poslednju poplavu. Kako ističu, propusta je bilo mnogo, od toga da neki od njih nisu dopustili gradnju nasipa na svojim njivama, do loše urađenih betonskih bedema, koji su sravnjeni sa zemljom pod naletom vode. Radojka i Stanicu Matijašević zatičemo dok izbacuju nedavno kupljenu kuhinju iz svoje kuće, u kojoj je Bjelica uništila sve do visine prozora.

Poplava, Lučani

Alo/ Dejan Briza

- Običan potok se u roku od nekoliko minuta pretvorio u cunami. Kada smo videli da voda ide ka nama, uzeli smo psa u ruke i pobegli ka brdu. Muž i ja smo čupali kosu i od muke povraćali dok smo gledali kako nam voda guta ono što smo mukotrpno stvarali tri godine, nakon što nas je poplava zadesila 2016. godine. Kada se voda povukla, otišli smo do kuće, a prilikom otvaranja vrata zapljusnula nas je bujica, tako da je malo falilo da se udavimo - kroz suze priča Stanica dok joj u kuću ulaze majstori iz preduzeća u kojem je zaposlen njen suprug kako bi im pružili pomoć.

Poplava U Lučanima

Nikolina Marić/Alo!

Poplava U Lučanima, Foto: Nikolina Marić/Alo!

- Možemo da bacimo potpuno nov nameštaj, šporet, kosilicu, ženinu bundu, koju joj je ćerka kupila pre nekoliko meseci. Šteta je sigurno veća od 10.000 evra! Ipak, najviše nam je žao starih slika, jer nam uspomene niko ne može vratiti. Takođe, uništena su nam sva dokumenta. Molimo boga da nas neko preseli odavde, jer više ne verujemo da bilo koji bedem može da nas spase od poplava - kaže Radojko Matijašević.

Renato Grbić

Printscreen/Youtube

Miletu Božića, komšiju porodice Matijašević, umazanog u blato zatičemo u dvorištu dok jeca i proklinje sudbinu. Bujica mu je podavila svu živinu, a od nameštaja su mu ostale samo dve daske od kreveta.

- Pomišljao sam da se obesim, jer moj život više nema smisla. Ovo je najveća poplava koju pamtim, a bilo ih je na desetine. Osim toga što su mi pocrkale sve životinje, uništeni su mi i plastenici, a krastavac je bio zreo za branje. Više od 30 litara rakije mi je propalo - kroz suze govori sredovečni meštanin Đeraća.

Poplava U Lučanima

Nikolina Marić/Alo!

Poplava U Lučanima, Foto: Nikolina Marić/Alo!

Strašna sudbina zadesila je i porodicu Zorana Stojića, koja je posle četiri poplave koje su 2014. godine pogodile Đerać podigla kredit kako bi sazidala novu kuću.

- Preživeli smo sankcije, bombardovanje i poplave više puta, pa ćemo i ovaj užas. Uspeli smo da spasemo svinje i kokoške, a malo je falilo da se svi podavimo. Smejemo se od muke, jer više nismo ni svesni šta nas je snašlo. Kuća za koju otplaćujemo kredit je uništena i čini nam se da je sve što smo stvarali bilo u potpunosti uzaludno - kaže Zoran Stojić.

Biro NZS red čekanje

Alo!/Vladimir Marković

Kako dalje ističu meštani Đeraća, čini im se da je poplava jedino donela sreću skupljačima starog nameštaja, ali i pacovima i zmijama, koji su pohrlili u njihovo selo.

- Dok mi plačemo, došli su neki sa kamionima, koji nas bez sramote pitaju da im pomognemo da utovare nameštaj koji smo bacili jer je uništen. Takođe, pojavili su se i pacovi i zmije, koje ranije nikada nismo videli - kaže jedan Đeračanin.

Poplava U Lučanima

Nikolina Marić/Alo!

Poplava U Lučanima, Foto: Nikolina Marić/Alo!

Šteta u opštini Lučane

- Poplavljeno je 265 privrednih, stambenih i pomoćnih objekata.

- Oštećeno je 300 kilometara puteva, od čega je 15 putnih pravaca neprohodno.

- 20 mostova više nije sigurno za upotrebu.

- 500 hektara pod raznim poljoprivrednim kulturama je uništeno.

- Pokrenuta su dva velika klizišta.

- Poplavljene su i škole, dom trubača, kafane, prodavnice, hoteli, Sportski centar „Guča“.

Apoteka

Tanjug/ Jovo Mamula

Vojska postavila most u selu Sirča

Pripadnici 210. inženjerijskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske postavili su teški mehanizovani most u selu Sirča kod Kraljeva, gde je nabujala reka srušila most na lokalnom putu koji se potpuno urušio i tako stotinu domaćinstava odsekao od ostatka sela, Kraljeva i okoline.

- Ovo što smo uradili još jedna je potvrda veze Vojske i naroda. Nije prvi put da se angažujemo na ovakvim zadacima, ali nadam se da će u budućnosti pravovremenim preduzimanjem svih adekvatnih mera biti manje potrebe za angažovanjem Vojske u otklanjanju ovakvih posledica - izjavio je general Željko Kuzmanović, koji je sa Vukmanom Rakočevićem, zamenikom gradonačelnika Kraljeva, prisustvovao postavljanju mosta.

Pročitajte još: