Krizni štab
TANJUG/ RADE PRELIC
Krizni štab, Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Takođe, krenuće i noćni prevoz, još se razmatra da li u punom obimu. Prehrambene prodavnice moći će da rade najverovatnije do 23 časa.

Veća javna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom će, međutim, i dalje biti zabranjena. To se odnosi i na fudbalske utakmice, pa i na onu koju će 18. februara na stadionu "Rajko Mitić" odigrati Zvezda i Milan. Na to, ako se nešto ne promeni, neće uticati ni odluka UEFA da dozvoli otvaranje 30 odsto kapaciteta stadiona za navijače.

Kako kaže izvor iz Kriznog štaba, jedan deo lekara protivi se bilo kakvom popuštanju mera, ali će na kraju i oni morati da uvaže argumente ostalih.

- Nije tajna da postoji jak pritisak ugostitelja i Privredne komore Srbije, kao što nije tajna ni da ta dva sata ne mogu ništa bitno da promene po pitanju broja zaraženih. Pokazalo se to i kada je radno vreme produženo do 20 časova. Ništa se dramatično nije desilo. Naprotiv, brojke su nastavile da padaju ili stagniraju. Takođe, sve je više vakcinisanih i, što je još važnije, revakcinisanih - objašnjava izvor Srpskog telegrafa.

Ipak, kako naglašava, postoji jedan faktor koji bi mogao eventualno da preokrene stvar:

- Radi se o novim sojevima koji prete i za koje nismo sigurni u kom pravcu će se širiti i kako će vakcine reagovati na njih. To je jedino što nas brine i što bi moglo da spreči delimično popuštanje mera.

Saznanja našeg lista potvrdio je juče donekle i epidemiolog Predrag Kon, član kriznog štaba. On je poručio da do sredine februara nije realno pričati o popuštanju mera jer je i dalje visok nivo aktivnosti virusa, te da ne može ništa unapred da govori.

- Još sam vrlo skeptičan pošto se ne dešava spuštanje broja novozaraženih. Svakako, kriterijum će biti blaži kada je reč o produžetku rada ugostiteljskih objekata od onoga za ublažavanje mere zabrane javnog okupljanja, za koju je potrebno ozbiljno spuštanje aktivnosti virusa - objašnjava dr Kon.

Podsetimo, prošlog petka održan je u PKS sastanak ugostitelja s predsednikom komore Markom Čadežom i zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem, koji su snažno podržali njihove zahteve.

Bonus video:

Pročitajte još: