Patrijarh Irinej, ruski patrijarh i Putin
SPC
Patrijarh Irinej, ruski patrijarh i Putin

SPC

Patrijarh Irinej, ruski patrijarh i Putin, Foto: SPC

Predsednik Vladimir Putin i Kirilo, poglavar RPC, naložili su timu uglednih ruskih lekara da bude na raspolaganju svojim srpskim kolegama koji leče Irineja, saznaje „Alo!“.

Ruski stručnjaci su, prema našim saznanjima, odmah stupili u kontakt sa srpskim lekarima zaduženim za brigu o Irineju, koji je oboleo od kovida-19 i ima hronične srčane slabosti, i ponudili da dođu u Srbiju i pomognu.

- Naši lekari su im se zahvalili i rekli su da za tim u ovom momentu nema potrebe jer je patrijarhovo zdravstveno stanje stabilno i počeo je uspešno da se opravlja nakon krize u koju je bio zapao pre nekoliko dana. Reč je o timu vrhunskih lekara, u kojem su, između ostalih, kardiolog, kardiohirurg i infektolog. Šef tog tima je želeo da do detalja sazna u kakvom je stanju Njegova svetost i kakva terapija mu je prepisana. Bio je zadovoljan onim što je čuo i srdačno je ponudio svaku vrstu pomoći u lekovima i ljudstvu ako zatreba u bilo kom momentu - kazao je naš izvor.

Preporučujemo i:

Ovaj gest uopšte ne čudi, kada uzmemo u obzir činjenicu da je patrijarh u sjajnim odnosima sa patrijarhom Kirilom i Putinom i da ga obojica veoma cene, što se moglo videti prilikom njihovih mnogobrojnih susreta kako u Beogradu, tako i u Moskvi.

Putin je nedavno patrijarhu Irineju uputio telegram povodom njegovog 90. rođendana, u kojem je naveo „da Rusija veoma ceni njegovu plemenitu misiju usmerenu ka razvoju dijaloga između sestrinskih pravoslavnih crkava i delatnost kojom je stekao ugled ne samo u Srbiji već i u svetu“.

- Svojom dugogodišnjom pastirskom delatnošću, koja doprinosi promovisanju duhovnih i moralnih vrednosti, stekli ste visoki ugled u otadžbini i inostranstvu. U Rusiji se cene vaši napori usmereni na razvoj dijaloga između sestrinskih pravoslavnih crkava, ruske i srpske. Od srca vam želim dobro zdravlje, blagostanje i nove uspehe u plemenitoj i odgovornoj misiji - stoji u tom telegramu.

SPC: Stanje stabilno!

- Lekarski konzilijum je posle uvida u opšte stanje i dosadašnji tok lečenja patrijarha srpskog zaključio da su do sada sprovedene mere lečenja dovele do stabilizacije hronične srčane slabosti i da je u ovom trenutku zdravstveno stanje Njegove svetosti stabilno - saopšteno je juče iz SPC.

Irinej je Putina dočekao i 2019. u Hramu Svetog Save na Vračaru, za čiji je završetak upravo Rusija obezbedila ogromnu pomoć, a za „Alo!“ je tom prilikom govorio o odnosu sa jednim od najmoćnijih ljudi sveta.

- Sećam se da sam kada sam ga upoznao bio potpuno iznenađen, ali najprijatnije. On se, da tako kažem, sasvim normalno ponašao, iz njegovih reči i gestova nikako se nije mogao steći utisak da se radi o tako moćnom lideru, tako jakoj ličnosti, takvoj veličini. Putin je tako prirodan, ljubazan čovek. Naši razgovori, i taj prvi, ali i svi ostali, bili su potpuno ljudski, srdačni i zaista me je oduševio način na koji je razgovarao sa mnom. Veoma me je ganulo kada sam čuo sa koliko ljubavi je govorio o srpskom narodu, našim bratskim odnosima, pravoslavlju, našoj crkvi - ispričao nam je tada patrijarh.

Pročitajte još:

Komentari (2)

bojnik joe

18.11.2020 15:38

sudeci po raspadu ruskog zdrastvenog sistema uslijed korone puno je sigurniji u rukama srpskih doktora

Kuhar

18.11.2020 20:27

@bojnik joe - Ruske bolnice su i pre korone izgledale kao iz filmova strave, naravno osim onih za "elitu" - za vreme SSSR-a komunističku, a danas oligarhijsku. Dođe mu na isto.