Klinički centar, Niš
Alo!/S.I.
Klinički centar, Niš

Alo!/S.I.

Klinički centar, Niš, Foto: Alo!/S.I.

S tim da je u Srbiji kao i u svetu opšta panika kada je koronavirus u pitanju, veoma je važno pravilno i na vreme primetiti adekvatne siptome, ali i napraviti razliku između koronavirusa i običnog sezonskog gripa. 

Razlike i te kako ima, a evo šta je pulmolog iz Kliničkog centra rekao: 

"Virus je fizički veliki, težak i zato ne lebdi nego pada, na rukama se zadržava 5-10min, na odelu i tkaninama par sati, na metalu (brave i sl.) i do 12 sati. Neotporan na temperauru ispod 23C. Zato treba prati ruke toplom vodom, izlagati se suncu, prati garderobu i luftirati na suncu. Zato što je veliki ne prolazi lako kroz zaštitne maske - nositi maske!

5-10 min, koliko se virus zadrzava na rukama, je dug period, jer za to vreme moze da se jede, dira nos, oči, usta... Zato često prati ruke toplom vodom. Naravno, izbegavati gužve, boravak u malim prostorijama.. Prvo se naseljava u nosu i grlu, grebucka, draži. Ne izaziva sekreciju iz nosa (važno za diferenciranje u odnosu na druge virusne infekcije!) Dok je tu, piti tople napitke, toplu vodu, ne koristiti hladno i led. Ispirati grlo (predlog Betadine za grlo), da se pokuša da ne siđe dole. Ovde se i kašlje, suvo, nadražajno, bez sekreta. Ovo traje 2-4 dana. Dakle, najvažnije NEMA SEKRETA IZ NOSA NI ISPLJUVKA!


Nakon toga, posle 5-6 dana, virus moze da siđe u pluća i tada se javlja povišena temperatura. Suv kašalj i plitak dah (teško disanje) su znak da je virus u plućima.

Znaci, pokusati da virus ne ode u pluća.

Bezbedna razdaljina od zarazenog je 3m."

Sačuvajte se, poštujte mere opreza i vodite računa o vama, i vašim bližnjima!