Srđan Lukić
Printscreen/YouTube
Srđan Lukić

Printscreen/YouTube

Srđan Lukić, Foto: Printscreen/YouTube

Iako je sva pažnja, s razlogom, usmerena ka težim slučajevima, dr Lukić je dao nekoliko korisnih saveta kako da sami sebi pomognete u kućnoj izolaciji i podstaknete organizam da se na što bolji način izbori sa virusom.

Njegove savete vam prenosimo u celosti:

- Vlasti rade svoj deo posla, epidemiolozi i mikrobiolozi svoj, pa i mi kliničari se polako uključujemo. Manji broj obolelih od COVID-19 (zvanično ime bolesti koje prouzrokuje virus SARS-CoV-2) će biti lečen u bolničkim uslovima dok će se većina lečiti kod kuće. Ovo je tekst za njih.

Saveti doktora

Printscreen/Twitter

Saveti doktora, Foto: Printscreen/Twitter

Da bi organizam funkcionisao potrebna mu je energija odnosno ugljeni hidrati na prvom mestu, a onda i masti. Ne treba, naravno, zaboraviti ni proteine, ali je važno da ne izbegavate "hranu koja goji". Jer ona će održavati vaš imuni sistem i ceo organizam.

Potrebno je dalje unositi dosta tečnosti jer u infekcijama organizam lako dehidrira. Čajevi, supice, čorbice, sokovi, šta god. Ali ne i alkohol, jer alkohol pogoršava dehidraciju. Naravno, hronični srčani i bubrežni bolesnici moraju unos prilagoditi svojim hroničnim bolestima.

Saveti doktora

Printscreen/Twitter

Saveti doktora, Foto: Printscreen/Twitter

Povišena telesna temperatura je odbrambeni mehanizam koji imuni sistem koristi za borbu protiv virusa. I zato je greška obarati temperaturu ako je samo blago povišena jer tako pomažete virusu. Temperatura se obara tek kada značajno poraste jer tada ugrožava funkcionisanje organizma.

Saveti doktora

Printscreen/Twitter

Saveti doktora, Foto: Printscreen/Twitter

Što se tiče raznoraznih suplemenata, vitamina i slično, sve to najverovatnije već u dovoljnom nivou unosite hranom, tako da raznorazni imuno kompleksi neće mnogo pomoći (osim ako zbog nekog razloga nemate deficit nekog elementa), ali neće ni odmoći (osim manjka para u novčaniku).

Bitno je da pratite vaše stanje, ako je moguće u telefonskom kontaktu sa lekarom. Kritični znaci i simptomi su pojava otežanog i ubrzanog disanja, pad arterijskog pritiska, vrtoglavice, omaglice, nesvestice, konfuzija, pojava cijanoze (plavkaste prebojenosti kože i sluzokoža).

Saveti doktora

Printscreen/Twitter

Saveti doktora, Foto: Printscreen/Twitter

I na kraju bih dodao nešto što, vođeni logikom, i ne bi trebalo pominjati, ali nažalost, iskustveno, mora.

Duvanski (i drugi) dim gledajte da izbegavate u potpunosti. On oštećuje ćelije epitela disajnih puteva i alveola i tako pomaže virusima - zaključio je u nizu tvitova koje je podelio i koji se uveliko dele po društvenim mrežama dr Srđan Lukić.