Učionica klupa škola
Dejan Briza
Učionica klupa škola

Dejan Briza

Učionica klupa škola, Foto: Dejan Briza

Od naredne školske godine, učenike treće godine gimnazije očekuje šest novih izbornih programa, od kojih će birati dva. Izborni programi treba da usmere učenika ka određenim naučnim disciplinama na fakultetima.

Ponuđeni programi su: Primenjene nauke 1, Primenjene nauke 2, Osnove geopolitike, Ekonomija i biznis, Religije i civilizacije, Savremene tehnologije. U ponudi su još i Obrazovanje za održivi razvoj i Umetnost i dizajn, izborni programi koji su bili u ponudi i prve dve godine. Programe za koje se đaci odluče u trećoj godini imaće i u četvrtoj. Nastava će biti projektna, zastupljena sa po dva časa nedeljno. Novi programi povezuju više predmeta i za njih nisu predviđeni udžbenici.

Dejana Milijić Subić, zamenica direktora Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, kaže da su profesorima dali predloge projekata koji mogu da se rade za izborne programe koji će im olakšati posao.

- Nije predviđeno da se časovi održavaju u školi, niti je predviđeno da to bude striktno 45 minuta - rekla je Subićeva i dodala da će učenici za izborne programe dobijati ocene koje ulaze u prosek,

Predviđeno je da nove programe predaju nastavnici koji već rade u gimnazijama, a jedino će izborni program Ekonomija i biznis moći da predaju nastavnici koji rade u ekonomskim školama.
Reforma gimnazija počela je u školskoj 2018/19. 

 

Komentari (1)

Mira

25.01.2020 09:12

Ja ne znam jel ovo normalno što se dešava... Vec imaju dva izborna od prve godine koji ulaze u prosek i zbog kojih ostaju u skoli svake druge nedelje po 3 sata duže. Umesto da se ukidaju nepotrebne gluposti, uvode se nove... Strasno!