Palata Albanija
Alo!
Palata Albanija

Alo!

Palata Albanija, Foto: Alo!

Moderne metropole danas su, između ostalog, prepoznatljive i po oblakoderima. Iako iz ove perspektive ne deluje tako, i Beograd je svojevremeno bio među gradovima koji su se mogli pohvaliti takvim zdanjima. Prva takva zgrada u glavnom gradu Srbije, koja je u to doba ponela i titulu najviše u jugoistočnoj Evropi, bila je Palata „Albanija“.

Palata

Tanjug/Rade Prelić

Palata, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ova zgrada smeštena je na uglu Kolarčeve i Knez Mihailove ulice. Gradnja je počela na osnovu projekta Branka Bona i Milana Grakalića 1938, a završena godinu dana kasnije po projektima Miladina Prljevića i konstruktora inženjera Đorđa Lazarevića.

Od kafane do palate

Palata „Albanija“ ime je dobila po istoimenoj kafani iz 1860. godine, koja se nalazila na toj lokaciji.

Kafana se sastojala od podruma, prizemlja i jednog sprata, a nakon inspekcije sredinom tridesetih godina 20. veka ustanovljeno je da je u zapuštenom stanju, koje se ne može srediti nikakvom popravkom.

Kafana je bila omiljeno sastajalište Beograđana, a među njenim najpoznatijim i najčešćim gostima bio je i čuveni satiričar Branislav Nušić.

Kafana je srušena odmah posle ponoći 17. oktobra 1936. godine, a zemljište na kojem se nalazila prodato je za tadašnjih basnoslovnih osam miliona jugoslovenskih kraljevskih dinara Hipotekarnoj banci Trgovačkog fonda. Ta suma je isplaćena direktnim naslednicima (Simići i ostali) originalnog vlasnika placa Krste Tomanovića.

Palata „Albanija“ dugo je bila najviša zgrada u prestonici i po njoj su regulisane ostale na potezu od Terazija do Slavije.

Ova zgrada, visoka 53 metra, ima 13 nadzemnih i četiri podzemna sprata. Ukupne je površine 8.000 kvadratnih metara.

Palata „Albanija“ je građena u stilu srpskog modernizma sa bezornamentalnom fasadom, slobodnom osnovom, uz vertikalnu naglašenost, ali i dekorativne i funkcionalne specifičnosti u art deko stilu, a njena osnova je razvijena u skladu sa pozicijom na uglu ulica.

Prvobitno je zgrada bila obložena zelenkastim italijanskim mermerom „ćipolinom“, a nakon Drugog svetskog rata plavičastosivim mermerom.

Palata je 1944. godine tokom savezničkog bombardovanja pogođena bombom od pola tone, a u njoj se tada nalazio glavni štab organizacije „Tot“. Podzemlje je bilo pretvoreno u protivavionsko sklonište za visoke nemačke funkcionere, a prilikom bombardovanja su poginuli svi koji su se tu nalazili.

Palata Albanija

Wikipedia

Palata Albanija, Foto: Wikipedia

Palata „Albanija“ je u vreme kada je izgrađena smatrana za jedno od najuspelijih arhitektonskih, urbanističkih i skulpturalnih rešenja u graditeljskoj praksi Beograda. Kao jedno od najznačajnijih ostvarenja jugoslovenske moderne arhitekture, 1984. godine je proglašena za spomenik kulture.