Četnička svadba
Youtube/Printskin
Četnička svadba

Youtube/Printskin

Četnička svadba, Foto: Youtube/Printskin

Kao što se vidi na snimku, mladenci Danijela i Dimitrije Sirovica venčali su se 2015. godine u ovom gradu. Ono što je mnoge iznenadilo a i oduševilo, jeste da je svadba napravljena po tradicionalnim običajima.Tako se na snimku vidi kako su mladoženja i svatovi došli po mladu, vide se harmonika, srpske zastave ali i četnička obeležja.

Na svadbi je bilo Srba ali i Engleza, kojima su ovi običaji delovali čudno, ali su uživali. Mladenci su u salu punu gostiju ušli uz zvuke "Marša na Drinu", a nakon toga je usledilo veselje uz domaće, svadbarske pesme.

 Snimak ove svadbe počeo je da se širi društvenim mrežama poslednjh dana, a komentari su uglavnom pozitivni. Kako može da se pročita u komentarima, mladenci su poreklom iz mesta Žitnići kod Drniša u severnoj Dalmaciji.

- Vidi se da nisu oni oni zavrnuti Englezi - napisao je jedan korisnik na Tviteru, dok je drugi dodao kako "nije što je naš narod ali nema lepših".

Mnogi su istakli kako su mladenci prelepi i poželeli su im puno sreće i dece, ali je bilo i onih koji su kritikovali četničke simbole na svadbi.

- Crna zastava sa lobanjom je svadbarski "must have" ovih dana - našalio se jedan korisnik.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 Ovaj par se venčao u hramu Svetog Đorđa, srpskoj crkvi u Lesteru koja važi za jednu od najlepših.Ipak, prema poslednjim informacijama, vrata ove crkve uglavnom su zatvorena. Kako prenose lokalni mediji, crkva, koja se nalazi u srcu kulturne četvrti, u velikoj meri je zatvorena zbog konstantne borbe da se pronađe novac za renoviranje, ali i antisocijalnog ponašanja u okolini. U pitanju je ogromna, impozantna zgrada sa malom ali pobožnom srpskom pravoslavnom skupinom koja je crkvu učinila svojim domom od sredine osamdesetih godina.

Hiljade ljudi svakodnevno prolaze pored nje, ali samo retki imaju priliku da vide šta se krije iza zidina. Gradsko veće Lestera želi da popravi područje skoro 200 godina stare crkve u kulturnom kvartu. Prema pisanju medija, područje oko crkve je mračno i nebezbedno. Crkva je napravljena između 1823. i 1827. godine a dizajnirao je arhitekta Vilijam Parsons, a renovirana je 1911. nakon požara.