zgrada, ruzveltova ulica
Alo.rs/V.Đ.
zgrada, ruzveltova ulica

Alo.rs/V.Đ.

zgrada, ruzveltova ulica, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Zbog neurednosti dostavljenih zahteva i nezakonitosti u obradi predmenta od strane jendog broja javnih beležnika, RGZ je u prethdnom periodu morao da obustavi čak 23.924 zahteva koji su katastru upućeni iz notarskih kancelarija.

Podsećamo da je javnim beležnicima na osnovu Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova omogućeno da jednim klikom, elektronskim putem, dostavljaju zahteve građana službama za katastar nepokretnosti. Ali da ti zahtevi moraju biti podneti u skladu sa zakonom, što veliki broj javnih beležnika ispravno radi. Pojedine notarske kancelarije ostvaruju izvrsne rezultate i nemaju čak ni jedan odbačeni zahtev. Na žalost, tu dobru sliku savesnih kolega, kvare oni javni beležnici kod kojih procenat odbačenih predmeta ide i preko 10%, a u nekim slučajevima čak i do 17%.

Zbog utvrđenih nepravilnosti u radu pojedinih javnih beležnika Republički geodetski zavod je primoran da uputi apel građanima da provere kvalitet rada javnih beležnika koji su nadležni za njihovu teritoriju i izaberu one notarske kancelarije koje ostvaruju bolje rezultate. Proveru rada javnih beležnika građani mogu izvršiti na sajtu RGZ (www.rgz.gov.rs).

Ukoliko imaju obustavljen zahtev za upis u katastar, građani treba da upute pritužbu Javnobeležničkoj komori na nesavestan rad javnog beležnika.

Кako bi se poboljšao kvalitet rada notarskih kancelarija Republički geodetski zavod već je uputio primedbe Ministarstvu pravde i Javnobeležničkoj komori, koja je, podsećamo, u obavezi da pokreće postupke protiv onih javnih beležnika koji rade suprotno zakonima i propisima.

Pročitajte:

Komentari (3)

BanSi

08.10.2020 17:20

ja da proveravam?ako ne radi po zakonu oduzeti dozvolu-licencu,problem resen...ako svakog javnog sluzbenika proveravam menu treba jos jedan godisnji odmor.

milojko

08.10.2020 17:40

mene skoro tri godine kako sam predo za uknizenje kad god zovnem kazu I toku je jedamput su me uklucili kod neznam kog on kaze to treba da se dobro plati sta da radim zalo sam se zastitniku gradjana cekam cekam dok trpilo nepukne.

Bojan

08.10.2020 20:19

Sramota šta se radi građanima