patrijarh Irinej
EPA
patrijarh Irinej

EPA

Foto: EPA

U Hramu Svetog Save na Vračaru juče je služena sveta liturgija i održan je parastos povodom 40 dana od upokojenja patrijarha srpskog Irineja koji je sahranjen u kripti tog hrama.

Liturgiju na dan, kada po hrišćanskom verovanju, duša pokojnika odlazi na nebo služio je čuvar upražnjenog patrijarškog trona i mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje ostalih arhijereja. Njoj su, osim predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je prethodno položio cveće na grob patrijarha, prisustvovali i ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Srbije Nikola Selaković i Aleksandar Vulin, direktor BIA Bratislav Gašić, kao i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, te princ Filip Karađorđević sa suprugom.

Veliki broj vernika takođe je tokom jučerašnjeg dana došao da oda počast patrijarhu i gotovo svi su se saglasili da Njegova svetost već mnogo nedostaje našem narodu i srpskoj crkvi u celini.

Mitropolit Hrizostom emotivno je besedio posle liturgije, rekavši da je najvažnije što pamtimo kod Irineja bilo mudro upravljanje Svetosavskom crkvom u teško vreme ispunjeno mnogim iskušenjima.

- Duhovna pouka i poruka pokojnog patrijarha jeste da čuvamo jedinstvo Srba kroz našu crkvu, jezik, pismo i kulturu. Naše Kosovo i Metohiju u jedinstvu sa Srbijom, a Republiku Srpsku nikad da ne zaboravimo i ne ostavimo na milost i nemilost onima koji bi da joj naude - rekao je Hrizostom.

Mitropolit je dodao da je od juče, počivši patrijarh u „carstvu Božjem svih prethodnih patrijarha srpskih i Srba svetitelja do Svetog Save“.

- Zahvaljujemo mu za sve što je učinio za slavu Božju i sreću srpskog naroda. Veliki trud je učinio za završetak Hrama Svetog Save. Za vreme svog desetogodišnjeg služenja, neumorno je žurio da stigne svuda, bez odmaranja je putovao na daleke destinacije, u Australiju, Ameriku, Kanadu, da bude sa svojim srpskim narodom - istakao je, između ostalog, Hrizostom.

Patrijarh SPC Irinej preminuo je 20. novembra u 91. godini, nakon borbe sa koronavirusom. 

Izbor novog poglavara 18. februara

Sednica Svetog arhijerejskog sabora Srpske crkve, na kojoj će biti izabran novi patrijarh, zakazana je za 18. februar 2021. godine. Ovom sednicom, kao najstariji arhijerej, predsedavaće episkop šabački Lavrentije, koji je bio i na čelu Sabora koji je 2010. godine izabrao vladiku niškog Irineja za poglavara SPC.

Pročitajte još: