Danica Popović
Printscreen
Danica Popović

Printscreen

Danica Popović, Foto: Printscreen

Profesori Ekonomskog fakulteta gotovo jednoglasno su zatražili da se protiv profesorke tog fakulteta Danice Popović, osumnjičene za plagiranje i zloupotrebu autorskih prava, pokrene postupak, utvrdi odgovornost i propiše adekvatna kazna.

Od 80 profesora koji su bili na sednici Nastavno-naučnog veća (NNV), njih 75 glasalo je da se pokrene postupak, čiji bi konačni ishod mogao da bude i otkaz Popovićevoj, dok su samo dvojica bila protiv, a troje uzdržano.

Protiv su bili profesori Dejan Šoškić i Milojko Arsić, a uzdržani Boško Živković, Branko Urošević i Jelena Filipović.

Pročitajte još:

 

Odlukom ubedljive većine protiv Popovićeve i njene asistentkinje Jelene Rašković postupak je pokrenut pošto im se stavlja na teret da su prilikom izdavanja dopunjenog izdanja udžbenika grubo zloupotrebile i plagirale prevod prof. dr Stojana Babića, koji je preminuo u septembru 2018.

Naime, do prošle godine na predmetu međunarodna ekonomija koristio se prevod istoimenog udžbenika autora Dominika Salvatorea, u čijem predgovoru je bilo navedeno da je prvih 11 poglavlja preveo Babić, a narednih 10 Popovićeva. Ove godine, međutim, iz dopunjenog izdanja istog udžbenika izbačen je Babić kao prevodilac i redaktor, što je okarakterisano kao plagiranje.

Zahtev za utvrđivanje plagijata i zloupotrebu prevoda preminulog Babića podneo je student Aleksandar Jakšić nakon što je detaljno uporedio oba udžbenika. Pošto su se Popovićeva i njen asistent izjasnile, Etička komisija pozvala je NNV da pokrene postupak za utvrđivanje plagijata i zloupotrebe autorskih prava.

Jakšić kaže da je upoznat s glasanjem na sednici NNV.

Luka Milinović iz Kikinde je juče napunio 98 godina. Njegov recept za dugovečnost je zlata vredan! (FOTO)

AUTOR: M.O./ M.I. DATUM I VREME: 15.10.2019. 07:35 - 15.10.2019. 07:49 Deda Luku Milinovića iz Novih Kozaraca kod Kikinde život nije mazio, a vedar duh i dobro raspoloženje mu ne manjkaju ni u poznim godinama. Luka Milinović, Foto: Miroslava Obadić Dostići duboku starost i pritom biti relativno zdrav telesno i umno san je mnogih, ali ta čast pripadne samo retkim srećnicima.

Prevod je autorsko delo

- Obavešten sam da je Nastavno-naučno veće apsolutnom većinom glasova pokrenulo postupak za utvrđivanje plagijata. Koliko sam upoznat, profesori Šoškić i Arsić, koji je ujedno i član Etičke komisije, pozvali su javno profesore da ne podrže zaključak Etičke komisije, što je po mom mišljenju nedopustivo - ocenjuje Jakšić i dodaje:

- Pošto se u javnosti pokrenulo pitanje opravdanosti navedenog zahteva, u smislu da li je prevod autorsko delo ili ne, zamolio bih sve članove akademske zajednice da pre davanja bilo kakvih izjava pročitaju član 1 Zakona o autorskim i srodnim pravima, a nakon toga član 22 Kodeksa profesionalne etike Univerziteta u Beogradu. Očigledno je da profesori koji su glasali protiv zaključka Etičke komisije nisu pročitali ni Zakon o autorskim pravima ni Kodeks profesionalne etike, pa apelujem na njih da se suzdrže od davanja malicioznih izjava.

Postupak protiv Popovićeve i Raškovićeve je u toku, a trenutno se čeka mišljenje stručne komisije. Popovićeva nije želela detaljno da komentariše optužbe na njen račun.

Bonus video

VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!