Kasirka spasla i bebu i majku
Printscreen: Youtube
Kasirka spasla i bebu i majku

Printscreen: Youtube

Kasirka, Foto: Printscreen: Youtube

Kasirke u velikim trgovačkim lancima, koje ovih dana pustoše pojedini građani usled straha da će u epidemiji koronavirusa ostati gladni, pored medicinara, apsolutne su heroine krize koju trese svet. 

Jedna od onih koja je poslednjih dana otkucala više od 7.000 računa je i kasirka Marija S. (46) zaposlena u jednom novobeogradskom hipermarketu, koja za naš list ističe da joj se čini da za nju i njene koleginice niko ne želi da podigne glas u ovoj teškoj situaciji.

- Svesni smo svoje trenutne uloge u društvu, jer narod mora da kupi potrepštine za naredne dane, ali polako nas i telo i strpljenje izdaju. Bez rukavica i maski za lice, moje kolege i ja danima po smeni opslužujemo preko 1.000 ljudi, a pored toga diramo prljav novac i kartice. Mi smo obično topovsko meso i nikome ne pada na pamet da nam obezbedi zaštitu - objašnjava Marija.

Prodavnica

AP Photo/Anjum Naveed

Prodavnica, Foto: AP Photo/Anjum Naveed

Naša sagovornica navodi da je trenutna situacija u marketima bukvalno došla do tačke ključanja, jer osim što narod sebično pustoši rafove, koje je nemoguće dovoljno brzo popuniti, naznaka da će se nešto promeniti nabolje u narednim danima gotovo da i nema.

- Sad kad se svi posakrivaju u kućama, mi ćemo i dalje raditi kao da je praznik. Verujte da svaku noć plačem! Za male pare, svaki dan rizikujem svoje zdravlje, dok moje gazde u toplini doma trljaju ruke. Naravno da niko ne pominje povišicu, iako izgaramo. Izdržala sam i da nosim irvasove rogove na glavi za Novu godinu, što su nadređeni tražili od nas, ali ovo neću moći - kaže naša sagovornica.
Kasirka Marija objašnjava da joj najteže pada što prilikom nuđenja proizvoda na akciji, po naredbi nadređenih, mora da se smeška.

- Kada otkucam račun, moram da se nasmešim i ponudim nedeljni proizvod na akciji, a najradije bih zaplakala - kaže Marija.

Postaviti dezinfekciona sredstva ispred radnji

Predsednica Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije ASNS Ranka Savić za „Alo!“ navodi da je svim velikim lancima marketa u Srbiji poslat dopis u kojem se nalaže da se radnicima u prodavnicama, a najviše kasirkama, obezbede maske i rukavice.

- Nečuveno je da kasirke i radnici u prodavnicama danima rade bez osnovne zaštite. Ipak, njihovi poslodavci su nas uverili da će uskoro biti obezbeđena sva zaštitna sredstva. Pored toga, morali bi kao i u Hrvatskoj da postave sredstva za dezinfekciju ispred radnji, kako bi svi potrošači pre kupovine očistili ruke – navodi Savićeva.

Komentari (3)

Lea

17.03.2020 09:36

Kako da nece. Kod mene ista situacija direktori sede kuci i komanduju iz fotelje. Jos nam skracuju radno vreme, a posao nemozemo da zavrsimo, da bi im dugovali radne sate. Ovako ako nastave moracemo da im do penzije vracamo ako potraje ovo stanje. Treba kazniti sva odgovorna lica u firmama jel radnicima nisu nista obezbedili a prete otkazima.

GG

17.03.2020 10:19

Znam da je teško, ali treba ostati pozitivan, sve će ovo proći, ako se smešimo pomoći ćemo i sebi i okolini, ništa se ne postiže plakanjem, samo pozitivno!

Kalesu

17.03.2020 19:37

Potpuno razumem kasirku iz članka, ali svako svoj krst nosi: u mom poslu ja i moje kolege dolazimo na noge korisnicima, u kuće, stanove i poslovne prostore. Potom kući, svojoj staroj majci i bratu. Drugi dan vanrednog stanja, a mi terenci (jedna velika telekomunikaciona kompanija) još uvek nemamo ni maske ni dezinfekciona sredstva. U nekim radnjama sam već video kasirke sa rukavicama.