EPIDEMIOLOG ZORAN RADOVANOVIĆ UPOZORAVA RODITELJE: Prljava maska - veća šteta nego korist!

Nemali broj učiteljica i učitelja primetio je da među decom ima i onih koji i po nedelju dana nose istu zaštitnu masku, i to bez pranja. Iako je predviđeno da se nakon nekoliko sati nošenja maska skine, opere ili zameni drugom, pojedinim mališanima se od ponedeljka do petka maska zacrni, pa umesto da ga štiti, može i da mu donese neku novu klicu. To je samo jedan od problema s kojima se suočavaju u školama, a koji umnogome zavisi od roditelja.

Maske nisu sličice da se menjaju olako
Maske nisu sličice da se menjaju olako , Foto: Marko Metlaš

Kako za „Alo!“ kaže epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović, ukoliko se maska koristi predugo, a bez pranja, dete sa nje može da pokupi neku sasvim novu klicu, dok se navodno štiti od koronavirusa.

Dr Zoran Radovanović
Dr Zoran Radovanović, Foto: Privatna arhiva

- Kao što bi svi trebalo da znaju, higijena nam je glavna mera zaštite, pa to važi i za masku. Kada je maska prljava, na njoj može da se nađe svašta, pa i razne klice koje mogu da prenesu bolesti, tako da dete sa prljave maske može još i da se zarazi - upozorava dr Radovanović.

Deca koja dolaze s mora nikako da ne idu u školu

Govoreći o povratku građana Srbije sa letovanja, dr Branislav Tiodorović preporučio je da deca koja dolaze sa odmora ne bi trebalo da idu u škole i vrtiće desetak dana.

- Školski sistem dobro funkcioniše i škole su sigurna mesta, bez obzira na broj obolelih učenika i zaposlenih. Roditelji treba da budu odgovorni kao i do sada, i decu ne bi trebalo da šalju u školu ili vrtić prvih desetak dana po povratku sa letovanja - rekao je dr Tiodorović.

Epidemiolog Prof Dr Zoran Radovanović
Epidemiolog Prof Dr Zoran Radovanović, Foto: Privatna arhiva

 Prema njegovim rečima, neophodno je da se prvo roditeljima, a onda i deci objasni kako se pravilno koristi maska, a u zavisnosti od materijala od kog je napravljena, rešenje je ili promena maske, ili pranje.

- Kada su u pitanju hirurške maske, one još i mogu da se koriste dva dana, ukoliko se u međuvremenu izlože suncu ili nisu dugo nošene, ali je nedelju dana već zaista previše, čak i ako su u pitanju deca. Kada je reč o pamučnim maskama, roditelji bi trebalo da na kraju svakog dana masku operu, ispeglaju i tako je pripreme za novo korišćenje - kaže naš sagovornik.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi