Pripremaju se izmene Zakona o stanovanju, sve se menja za stanare zgrada u Srbiji

Nakon četiri godine od donošenja Zakona o stanovanju i mnogobrojnih nedoumica koje su ga pratile, novoformirano Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture upustiće se ukoštac da nađe pravi balans između stanara i upravljanja stambenim zajednicama.

soliter, zgrada, pariske komune, novi begograd
Zgrada, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Radna grupa, koja će se baviti izmenama Zakona, biće formirana do kraja godine, a početak njenog rada očekuje se u januaru.

Dosadašnje preplitanje prava i obaveza stanara i upravnika, kao i nadležnosti organa uprave, često je pravilo probleme da se propisi sa papira primene u praksi. Tome svedoči oko 1.500 zahteva građana godišnje za preciziranje odredbi ili postupanje svih odgovornih strana.

- Izmene Zakona će omogućiti još efikasnije upravljanje i održavanje zgrada - navode u Ministarstvu.

- Namera nam je da još bolje upoznamo građane sa njihovim pravima i obavezama. Zbog toga ćemo raditi na informisanju javnosti, što će biti predmet nove Nacionalne stambene strategije.

Izmenama će biti dodatno pojašnjeno pitanje inspekcijskog nadzora, koje je često bilo sporno pri rešavanju komšijskih problema. Dosadašnja praksa pokazala je da je bilo mnogo teškoća u tumačenju propisa.

- Kroz četvorogodišnju primenu Zakona ukazala se potreba za izmenama i dopunama delova koji se odnose na upravljanje i održavanje stambenih i poslovnih zgrada u svojini više osoba, profesionalnog upravljanja stambenim zajednicama, kao i korišćenja u zakup na neodređeno vreme stanova u svojini građana, zadužbina i fondacija - kažu nam u Ministarstvu.

Prema rečima nadležnih, zahvaljujući zakonu građani su postali svesni važnosti upravljanja svojom imovinom.

Povezane vesti

 • Korisnik: nada22
  07/12/2020 - 12:01
  Da li "novi" Zakon o stanovanju i ODRŽAVANJU zgrade predviđa i TRASPARENTNOST "rada" JP Gradsko stamebeno? Zašto je stanarima koji PLAĆAJU ovom preduzeću "održavanje" NEDOSTUPAN uvid u račune intervencija i NAVODNIH intervencija? Ćak ne možemo da saznamo i KAD su nešto radili, jer TO nikome (ni upravniku, ni stanarima) niti je najavljeno, niti data mogućnost kontrole tih "intervencija", a kamoli TROŠKOVA za iste!
 • Korisnik: Djoka
  07/12/2020 - 11:20
  Kakav god Zakon da se donese, postaljemi upravnici rade ,radili li su i radiće, protiv interesa stanara a sve kaobajagi ukorist stanara.Po partijskoj liniji dovode razne agencije, sve o trošku stanara, itd.
 • Korisnik: Nena
  07/12/2020 - 11:18
  Čemu zakon ako se ne poštuje :-( Na žalost imam jako loše iskustvo. Zakonom je jasno definisano da svi stanari finansijski učestvuju u sanaciji oštećenog krova - kao zajedničke svojine. Nakon, u nizu više prekršenih pravila: od propisanog broja saglasnosti stanara, odabira izvođača ..i nakon sanacije krov i dalje prokišnjava. Epilog: Niko nije kriv. Građevinska inspekcija više nije zadužena za rešavanje problema jer je već jednom donela rešenje o sanaciji istog.I tako u krug.Krov prokišnjava.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi