Vakcina
Tanjug/AP Photo/Paul Sancya
Vakcina

Tanjug/AP Photo/Paul Sancya

Foto: Tanjug/AP Photo/Paul Sancya

Elektronsko prijavljivanje za vakcinu protiv kovida-19 putem portala "eUprava" počelo je još u ponedeljak, a do juče nešto posle podneva već je bilo 180.000 prijavljenih.

Broj kontakt centra 0800 222-334

Građani koji žele da se prijave za vakcinu protiv koronavirusa, a ne mogu preko interneta, odnosno elektronskim putem, to mogu učiniti preko kontakt centra na broj telefona 0800 222-334. Telefon kontakt centra dostupan je od 8 do 20 časova svakog dana, dok je prijavljivanje preko portala moguće 24 sata.

- Prijavljivanje preko portala "eUprave" je sigurno najkomforniji način, najbrži, najefikasniji i najprecizniji, ali smo svesni da ipak postoji deo stanovništva koji voli da to uradi telefonom, tako da smo zajedno sa "Telekomom Srbije" organizovali veliki kontakt centar koji je počeo da radi od osam sati ujutru. Građani pozivanjem broja 0800 222-334 mogu da pozovu kontakt centar i da iskažu interesovanje za vakcinisanje protiv kovida-19 - rekao je juče za RTS Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Govoreći o jednostavnom prijavljivanju putem portala "eUprava", kazao je i da za starije građane prijavljivanje mogu da obave i njihovi mlađi ukućani, i naveo podatak da 10 odsto prijavljenih čine stariji od 75 godina.

MIhajlo Jovanović
Mihajlo Jovanović, Foto: Aleksandar Đorđević

Objasnio je da građani tada ostavljaju osnovne lične podatke - ime, prezime, jedinstveni matični broj građana.

- Pored tih podataka, bitno je da se ostave kontakt podaci - adresa elektronske pošte, broj mobilnog i fiksnog telefona. Za one sugrađane koji se budu prijavljivali preko kontakt centra adresa elektronske pošte neće biti obavezna jer smo svesni da su to možda građani koji nisu dovoljno informatički pismeni - objasnio je on.

Kako je kazao, građani takođe ostavljaju podatak gde žele da se vakcinišu, u kojoj opštini ili kom gradu, ali i podatke o tome da li boluju od neke hronične bolesti. On je i apelovao na građane da koriste portal "eUprave" za prijavljivanje, jer je to brži i lakši način da se izrazi želja za vakcinisanjem od kovida-19.

- Bitno je da se građani izjasne da li žele bilo koju vakcinu koju je odobrila naša Agencija za lekove i medicinska sredstva, i mi preporučujemo da se opredele za tu opciju. Skoro 50.000 od prijavljenih građana je izabralo opciju bilo koja vakcina, i mislim da je to pravi put, jer je Agencija odobrila sve vakcina, a nama će u logističkom smislu biti znatno lakše da organizujemo masovnu vakcinaciju građana na taj načina. Ali ako neko ima želju da se vakciniše nekom posebnom vakcinom, može i tu opciju da odabere - naglasio je za Tanjug Jovanović.

Ko se prijavi, a onda predomisli - može da odustane

Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT napominje da vakcinacija nije obavezna i da, kada se neko prijavi, ostavlja telefon i mejl na koji dobija link preko koga može da obriše prijavu ili da je izmeni. Navodi da i ako neko bude pozvan, ne mora da dođe, i da je prijava dobar alat da se celokupna Srbija logistički pripremi za masovnu vakcinaciju.

Više onih koji su za rusku vakcinu

Među građanima koji su se dobrovoljno prijavljivali za vakcinu protiv korone, najviše njih odabralo je rusku vakcinu "sputnjik V". Međutim razlika između ruskog cepiva i "Fajzerovog" za koje su se građani opredeljivali ipak nije velika, odnosno gotovo da je izjednačena, prenose pojedini mediji.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Grga Pitić

15.01.2021 07:56

Kako da me vakciniše lekar koji je premijerku vakcinisao..?!