Prijava protiv TV N1 zbog simulovanog pravog posla

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost danas je podneo prijave protiv TV N1, NOVA S i SPORT KLUB, odnosno kompanije ADRIA NEWS d.o.o. Beograd koja je vlasnik televizija, zbog osnovane sumnje da sprovode simulovani pravni posao tako što navodno reemituju program iz Luksemburga kako bi izbegli plaćanje poreza i doprinosa u Republici Srbiji.

Logo N1
Logo N1, Foto: N1

- Potpuno je jasno da TV N1, NOVA S i SPORT KLUB svoj program prave u Republici Srbiji, a ne u Luksemburgu, gde je sedište vlasnika ovih televizija. Odredbe Zakona o elektronskim medijima propisuju da reemitovanje jeste preuzimanje i istovremeno emitovanje kompletnih nepromenjenih audio-vizuelnih usluga komercijalnog ili drugog programskog sadržaja bez menjanja i prekrajanja, ubacivanja bilo kojih drugih sadržaja (prilozi, rubrike, reklame, oglasi, reportaže), što znači da o reemitovanju programa ovih televizija nema ni govora, jer je očigledno da se gosti ovih televizija ne transportuju do Luksemburga kako bi gostovali u emisijama.

- U konkretnom slučaju postoji osnovana sumnja da TV N1, NOVA S i SPORT KLUB svoj program ne reemituju u skladu sa Zakonom, odnosno da se program izvorno pravi na teritoriji Republike Srbije a ne u Luksemburgu, i da se radi o simulovanom pravnom poslu sa ciljem da se izbegne plaćanje propisanih poreza i doprinosa i zaobiđe procedura izdavanja dozvola od strane Regulatornog tela za elektronske medije. Zbog ovih razloga od Poreske uprave Srbije i REM-a smo zahtevali da sprovedu zakonom propisane istražne radnje kako bi se utvrdilo činjenično stanje i pokrenuli postupci pred drugim nadležnim organima. Kritički stav TV N1 i svih ostalih ne sme biti alibi za kršenje zakona i to je principijelni stav ovog Saveta - rekao je generalni sekretar Mario Spasić.

Bonus video

Beograđani otkrili šta rade na plus 40: Muke tek predstoje!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi