Vojna kapela u Vranju
Eparhija vranjska
Vojna kapela u Vranju

Eparhija vranjska

Vojna kapela u Vranju, Foto: Eparhija vranjska

Eparhija vranjska saopštila je da se u vojnoj kapeli Svetog Atanasija Velikog u Vranju, koja se nalazi u kasarni Četvrte brigade Kopnene vojske, pojavio prijatan miris od moštiju svetih surduličkih mučenika.

Reč je o pojavi karakterističnoj za pravoslavlje, kada se iz moštiju svetitelja oseća miomiris, koji se ne može uporediti ni sa jednim ovozemaljskim mirisom. Pre projavljenja mirisa i božanske sile, vladika vranjski Pahomije gramatom je vojnoj kapeli u kasarni “Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog” dodelio delove moštju svetih surduličkih i jasenovačkh mučenika.

Sveti ahijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve surduličke mučenike proglasio je svecima 24. maja 2017. godine. Posmrtni ostaci pobijenih Srba u Velkom ratu pohranjeni su u spomen kosturnici u Surdulici,koju je 1924.godine podigao kralj Aleksandar Karađorđević.

Surdulica je od 1915. do 1918. godine bila sabirni logor. Bugarski okupator je svakodnevno dovodio i ubijao Srbe. Ubijeno je od 5.000 do 10.000 sveštenika, učitelja, advokata, činovnika, žena i dece, koji su smatrani pretnjom bugarizaciji Srbije. Da bi prikrili zločine, Bugari su spomen kosturnicu u Surdulici sravnili sa zemljom 1943. godine.

Na starom groblju u Surdulici slučajno su pronađene kosti ubijeih Srba, koje su u kriptu nove kosturnice pohranjene 29. maja 2010. godine.

Komentari (3)

Sasa

05.01.2018 14:44

Taj lep miris i prijatan bi po celoj Srbiji bio...kada bi postovali veterane nase heroje i mrtve...NATO EU SAD je zlo...oni su nas unazadili 100godina...a sada molimo i ponizavaomo se da bi usli u taj krug da bi nam kao bolje bilo...Srbijo probudi se.

osvesti se

06.01.2018 02:43

@Sasa - To što ti pričaš je opsena, zadnji stadijum ljudske gluposti i ispranog mozga. Prava istina je da smo krajem 80` trebali da se oslobodimo zločinačkog komunizma i idemo sa normalnim svetom gde je mnogo bolji život za običnog čoveka.Danas bi imali sve.Umesto toga srp.komunisti su izazvali haos i omrzli zapad Srbinu koga je lako manipulisati. Nema ovde prostora da opišem koliko si ispranog mozga, živiš u neznanju.

Сале

05.01.2018 17:24

Тако је имењаче,све добро речено.