Beli mrs
RINA
Beli mrs

RINA

Beli mrs, Foto: RINA

Sve češće se može čuti da ipak ovi mlečni proizvodi i nisu baš tako zdravi, a ni neophodni u ishrani, pa nutricionisti preporučuju unos od 8 do 10 procenata na dnevnom nivou.

"To je otprilike jedna šolja od dvesta mililitara kiselo-mlečnog napitka, ili 100 grama sira i kajmaka ili drugog mlečnog proizvoda", kazala je nutricionista Sonja Nikaćević. Ona dodaje da je važno znati i kakvog su kvaliteta namirnice koje unosimo, jer sir i kajmak nisu kao što su nekad bili.

"Pre su to bili pravi domaći proizvodi koje su pravile naše bake i majke, nisu sadržali nikakve primese, adititve, konzervanse, dodatake za aromu i ukus. Danas su sir i kajkmak industrujski proizvod i prosto sve te dodatke sadrže, i ne može da ih poredimo sa nekadašnjim", dodala je Nikaćevićeva.

Beli mrs

RINA

Beli mrs, Foto: RINA

Međutim, kad je nešto lepo i dobro - ko još meri, pa se uvek nađe izgovor da se sir i kajmak nađu na trpezi.

"Pojedini doktori nam preporučuju da pijemo šumeće tablete, dok drugi nam savetuju što više mlečnih proizvoda. Moj rođak iz Ivanjice koji je dočekao duboku starost, na pitanje šta te je održalo toliko dugo u životu, rekao mi je samo beli mrs", kazala je Ranka Blagojević, iz Gornje
Gorevnice kod Čačka.

Ipak, rešenje jeste u umerenosti jer samo tada može se reći da je vuk sit, a ovce na broju.