Posao, kompjuter
Alo!/ Rajko Ristić
Posao, kompjuter

Alo!/ Rajko Ristić

Posao, kompjuter, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

 

Odlučili ste da uštedite tako što ćete preko društvenih mreža kupiti parfem „original” po sniženoj ceni i do 50 odsto. Našli ste se jednostavno u situaciji da ste prevareni, jer niste dobili robu koju ste naručili. Ne izgleda kao na slici, prodavac vas je prevario i slao lažne fotografije, a nemate nikakve šanse da ga pronađete, jer vas je blokirao na društvenim mrežama ili se ne javlja na telefon. Šta da radite i kako da ostvarite svoja prava.

ODGOVOR:

Prvo, sačuvajte dokaz o kupovini – ugovor ili porudžbenicu, navode u savetima na sajtu Ministarstva trgovine, u Sektoru za zaštitu potrošača. Trgovac je u obavezi da kupcu dostavi ugovor, obrazac za odustanak i predugovorno obaveštavanje, najkasnije prilikom dostave robe.

Ukoliko se predomisli i želi da posle svega odustane od kupovine, kupac ima pravo da odustane i to 14 dana od trenutka kada mu je roba isporučena, bez navođenja razloga! Važno je da u slučaju da odustaje od kupovine, kupac o tome obavesti trgovca u roku od 14 dana od kada mu je roba isporučena i to na obrascu za odustanak. Trgovac je u obavezi da mu vrati novac u roku od 14 dana od dana kada je primio obrazac za odustanak. Kupac u ovom slučaju plaća troškove vraćanja robe trgovcu. Inače, ovo ne važi za audio i video-snimke i računarski softver, ukoliko su u međuvremenu otvoreni, objašnjavaju u Sektoru za zaštitu potrošača.rihvatili ste „jedinstvenu ponudu” i kupili majicu preko interneta. Naručili ste telefonom proizvod koji ste videli na TV prodaji ili u katalogu. Odlučili ste da uštedite tako što ćete preko društvenih mreža kupiti parfem „original” po sniženoj ceni i do 50 odsto. Našli ste se jednostavno u situaciji da ste prevareni, jer niste dobili robu koju ste naručili. Ne izgleda kao na slici, prodavac vas je prevario i slao lažne fotografije, a nemate nikakve šanse da ga pronađete, jer vas je blokirao na društvenim mrežama ili se ne javlja na telefon. Šta da radite i kako da ostvarite svoja prava.