Kiosk trafika
Alo!/Marko Đoković
Kiosk trafika

Alo!/Marko Đoković

Kiosk trafika, Foto: Alo!/Marko Đoković

Francuski premijer Eduard Filip izjavio je da će u Francuskoj u okviru borbe protiv širenja koronavirusa biti zatvoreni svi ugostiteljski objekti, restorani, barovi, diskoteke i bioskopi, kao i određene prodavnice, preneo je pariski list “Mond”.

Filip je dodao da će ostati otvorene prodavnice sa prehrambenom robom, apoteke, benzinske stanice, kiosci za novine i banke. Slično je i u ostatku Evrope i regiona.

U danima ograničenog kretanja obilazili smo maloprodajne objekte i razgovarali sa kupcima o tome kako i gde kupuju. Kupci su uglavnom veće nabavke prehrambenih proizvoda već obavili i pridržavaju se datih uputstava o zaštiti pri kupovini.

Većina kupaca sa kojima smo pričali radije se opredeljuje da svakodnevnu neophodnu kupovinu raznih potrepština kao što su novine, časopisi, knjige i cigarete radije obavlja u kioscima zbog toga što se kupovina obavlja na otvorenom, kao i zbog ograničenog kontakta sa prodavcem i drugim kupcima, tako da se osećaju bezbednije, a u skladu sa preporukama epidemiologa. Takvu kupovinu su okvalifikovali i kao bržu.

Takođe, određeni broj građana se izjasnio da radije plaća račune onlajn i da se opredeljuje za onlajn kupovinu određenih proizvoda.

Zaključak je da su građani ipak ozbiljno shvatili preporuke stručnjaka, pa uz manje izlaganje kontaktima sa drugim ljudima nose rukavice i zaštitne maske i poštuju propisani razmak dok čekaju u redovima u toku nabavke.