Mitropolit Amfilohije
Mitropolija CP
Mitropolit Amfilohije

Mitropolija CP

Mitropolit Amfilohije , Foto: Mitropolija CP

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je juče svetu liturgiju u Crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u Ostrogu i tom prilikom govorio o najopakijim grehovima našeg vremena! On je na prvo mesto stavio blud, odnosno preljubu! Sa žaljenjem je konstatovao da je njegova mitropolija samo ove godine razvenčala čak 42 crkvena braka!

- Strašno je to znamenje. Neće u braku niko nikoga da pretrpi. To je ono što je najopakije, svako neguje svoju samoživost, egoizam. Svetinja braka je priziv na ljubav, ali istinska ljubav se žrtvuje. Kao što se Hristos, bog ljubavi, žrtvovao za život, tako i oni koji su Hristovi dužni su da se žrtvuju jedni za druge, pogotovo u svetinji braka, gde se rađaju deca - besedio je vladika Amfilohije i dodao da nas svaki greh otuđuje od Boga.

Pročitajte još:

 

Vladika je potom naglasio i da je svaki greh neprirodan, ali da postoji jedan koji je po tome poseban.

- A to onaj koji se danas propoveda i kojem se prave čak i takozvane parade ponosa i samo oni ljudi koji nemaju vere da je čovek večno biće mogu tako da obogotvoravaju svoje strasti, ideje i ideologije. Oni koji veruju u Boga živoga i njemu se jedino klanjaju, oni se pripremaju da tu svetinju božju prime u sebe: svetinju tela i krvi gospodnje, svetinju braka - oni koji su u braku, svetinju monaškog življenja - oni koji su monasi. Oni su takođe prizvani da budu uvedeni kao Presveta Djeva u svetinju nad svetinjama i da u svojim srcima rode Gospoda i da Gospodom koji se rađa u njima rađaju i druge ljude i preporađaju - rekao je on.

Milica Đurđević, članica Predsedništva „Zavetnika“, koju je i venčao mitropolit Amfilohije, za naš list kaže da je oduševljena ovom njegovom besedom, ali navodi i da je uverena da će biti mnogo onih koji će zbog njegovih izrečenih reči na račun braka osuti paljbu po Amfilohiju.

Milica Đurđević

Nenad Vujanović

Milica Đurđević, Foto: Nenad Vujanović

 - Beseda mitropolita o braku je poziv na ljubav i očuvanje stuba porodičnog života. Žrtva na koju poziva je tolerancija, poštovanje i razumevanje. Ali sigurno će se i ovoga puta kao razjarene ose javiti nekakve feministkinje i „borkinje“ da napadnu mitropolita. Njihova ideologija je destruktivna i one niti žele, niti su stanju da shvate suštinu njegovih reči. Ne može osa razumeti mudrost pčele - kaže Milica Đurđević.

Haos zbog izjave o abortusima

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije privukao je pažnju javnosti prošle godine i zazvao opšti haos optuživši Srpkinje da su postale čedomorke.

- One u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji. A hoćete da kao narod imamo blagoslov božji - rekao je mitropolit prilikom služenja liturgije u Pećkoj patrijaršiji.