Zatvorena agenija "Global travel"
O. Radošević

Zatvorena agenija

O. Radošević

Zatvorena agencija "Global travel", Foto: O. Radošević

Iz advokatske kancelarije „Veselinović“, koja zastupa dvadesetak oštećenih putnika, kažu za „Alo!” da su podnete krivične prijave protiv vlasnika „Globala” i da će biti pokrenut krivični postupak, a nakon toga i parnični postupak radi nadoknade štete. Šteta koju trpe samo njihovi klijenti veća je od dva miliona dinara, a veruje se da prevarenih putnika ima oko 40. Iznosi za koje su Pančevci oštećeni idu u rasponu od 12.000 dinara za avionsku kartu do čak 4.300 evra za kompletan turistički aranžman za višečlanu porodicu.

- Neki od naših klijenata su do poslednjeg trenutka obmanjivani da će ići na letovanje, pa su bili prinuđeni da se vrate sa aerodroma ili parkinga sa kojeg je trebalo da krene autobus. Međutim, kako smo saznali, ima i onih putnika, ali oni nisu među našim klijentima, koji su svojim prevozom otišli u Grčku i tamo su shvatili da su prevareni i dodatno su morali da plaćaju smeštaj. Inače, vlasnik „Globala” Branislav Bogosavljev bio je, kako se na kraju ispostavilo, posrednik, a ne organizator putovanja, i novac je trebalo da uplati dalje. Međutim, to nije uradio, već je uzeo novac za sebe, ljude je obmanjivao, dovodio u zabludu, i tako je stekao protivimovinsku korist - kažu za „Alo!” u Advokatskoj kancelariji „Veselinović“ iz Pančeva.

Navode da su im se prevareni građani obratili sa potpisanim ugovorima, potvrdama i priznanicama o uplati, a da su neki čak novac dali novac i „na reč”.

- Agencija nije članica Nacionalne asocijacije turističkih agencija - YUTA, pa putnici ne mogu biti obeštećeni putem osiguranja. Ali kako je Branislav Bogosavljev registrovan kao preduzetnik, to znači da on odgovara i sopstvenom imovinom i postoji izvesnost da će se ljudi tako naplatiti. I sam Bogosavljev obećava prodaju imovine kako bi obeštetio klijente - kažu u advokatskoj kancelariji.

Od početka leta desilo se nekoliko afera sa turističkim agencijama koje su prevarile svoje putnike. Među njima su „Flyfly“, „Sun&Sea“ iz Subotice, „S. A. B.“ iz Beograda, kao i „B2R“, preko koje su đaci Devete beogradske gimnazije otputovali u Španiju i ostali bez smeštaja.

Agencija zatvorena, radili bez licence

Turistička inspekcija zatvorila je agenciju „Global travel” jer je radila bez licence. U Sektoru turističke inspekcije resornog ministarstva kažu za „Alo!” da je „Global travel” u Registru turizma registrovan kao turistička agencija posrednik u prodaji turističkih putovanja, kao i da je turistički inspektor utvrdio da je organizaciju turističkih putovanja radila bez licence.

- Turistička inspekcija je donela rešenje o privremenoj zabrani obavljanja poslova organizovanja turističkih putovanja, podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i prosledila obaveštenja drugim nadležnim organima, u cilju njihovog eventualnog daljeg postupanja. Putnici kojima je agencija posrednik organizovala putovanja obeštećenje mogu da ostvare samo sudskim putem. U situaciji kada su putnici kupili turistička putovanja kod agencije posrednika, a organizator tog putovanja je bila turistička agencija koja poseduje licencu, može se obeštetiti iz garancije putovanja. Svoje pravo na obeštećenje i na naknadu štete putnik može ostvariti i sudskim putem - kaže za „Alo!” pomoćnik ministra Vera Božić Trefalt.

Komentari (1)

Mima

27.07.2018 19:43

Koliko takvih agencija ima?