ZAKON OD SUTRA STUPA NA SNAGU Predviđene kazne od 10.000 do 3 miliona dinara

Zakonom o poštanskim uslugama koji stupa na snagu sutra stvaraju se uslovi za veći stepen zaštite korisnika poštanskih usluga, veća odgovornost i veći broj poštanskih operatora i pošiljaoca, nove usluge, liberalizacija tržišta, što će omogućiti jednostavnije i pristupačnije servise za građane.

Šalter, pošta, novac, isplata
Foto: Tanjug

* Sutra stupa na snagu Zakon o poštanskim uslugama

* Ovo će omogućiti jednostavnije i pristupačnije servise za građane

* Predviđene su i kaznene odredbe, a kazne će iznositi od 10.000 do tri miliona dinara u zavisnosti o kom prekršaju je reč

Kako kažu u JP „Pošta Srbije“ za Tanjug, posebno je unapređen aspekt bezbednosti i zaštite pošiljaka, korisnika i zaposlenih kod poštanskih operatora.

Skupština Srbije usvojila je krajem oktobra Zakon o poštanskim uslugama čiji je cilj da doprinese efikasnijem funkcionisanju poštanske mreže i unapređenju uslova pristupa toj mreži, kao i da dovede do razvoja tržišta poštanskih uslova, shodno potrebama privrede i građana.

Donošenjem ovog zakona reguliše se tržište poštanskih usluga, postiže se usklađivanje sa zakonodavstvom Evropske unije, aktima Svetskog poštanskog saveza i zahtevima Svetske trgovinske organizacije.

SUTRA SLAVIMO MITROVDAN! Na ovaj dan tačno ćemo znati kakva nas zima čeka! A večeras nikako ne smete da radite jednu stvar

ZEMLJOTRES U SRBIJI! Seizmološki zavod objavio - rano jutros se sve treslo!

Pojačana je odgovornost operatora za eventualno nastalu štetu na pošiljkama, odnosno preciznije propisana prava i obaveze poštanskih operatora, koja će omogućiti veći nivo zaštite zaposlenih kod javnog poštanskog operatora, kao i zaštitu poštanske tehnologije, kažu u to preduzeću.

U JP „Pošta Srbije“ kao najznačajniju izmenu u Zakonu o poštanskim uslugama ističu postupak evidentiranja broja lične isprave pošiljaoca prilikom prijema vrednosnih i otkupnih pošiljaka.

Ovim se obezbeđuje veći nivo zaštite za sve učesnike u tokovima poštanskog saobraćaja, kažu.

Red, pošta, čekanje
Foto: Alo!/Ana Paunković

Zakonom su utvrđene izmene prava i obaveze korisnika poštanskih usluga i poštanskih operatora u pogledu rokova za izjavljivanje reklamacija za oštećene pošiljke, i za obaveštavanje korisnika o ishodu nakon podnošenja reklamacije.

Korisnik može izjaviti reklamaciju poštanskom operatoru u roku od 60 dana u unutrašnjem, odnosno u roku od šest meseci u međunarodnom saobraćaju.

Rok u kom je operator u obavezi da obavesti korisnika o ishodu prijavljene reklamacije sada je osam dana.

NAJLEPŠA VEST ZA GRAĐANE U SRBIJI! Država će sve platiti! Ulaže se ogroman novac!

CRNI OBLACI NAD SRBIJOM! Narednih dana kiša će da tuče, a onda veleobrt! Vreme divlja cele nedelje!

Novi Zakon omogućio je i novinu po pitanju prijema pošiljaka u unutrašnjem poštanskom saobraćaju - diskreciono pravo dato operatoru i zaposlenima kod operatora, da u toku prijema pošiljke u unutrašnjem saobraćaju, u prisustvu korisnika, izvrše uvid u sadržinu pošiljke ukoliko postoji sumnja koja se odnosi na nedozvoljeni sadržaj.

U međunarodnom poštanskom saobraćaju, tehnologija prijema pošiljaka je nepromenjena u odnosu na prethodni Zakon.

U obrazloženju zakona navedeno je da prethodna zakonska rešenja nisu mogla da prate zahteve tržišta poštanskih usluga koje karakteriše pojava rastućih i promenljivih zahteva korisnika i sve većeg broja novih poštanskih operatora u delu komercijalnih poštanskih usluga.

Pošta
Foto: Alo!/Vladimir Marković

Primena novog Zakona o poštanskim uslugama pođednako je značajna za građane i privredu, kao i za poštaske operatore i sve ostale učesnike na tržištu, kažu za Tanjug u JP „Pošta Srbije“.

Kvalitetnije i pristupačnije usluge poštanskih operatora omogućiće jednostavnije plasiranje i prodaju proizvoda, posebno putem elektronske trgovine, njen dalji razvoj i doprinos ukupnom razvoju privrede, navode.

POMOZIMO DA ČETVORO DECE ŽIVI U TOPLOM I SUVOM! Povratničkoj porodici u Hrvatskoj potrebna pomoć svih ljudi dobre volje i velikog srca!

BUGARSKI NOVINAR U HISTERIJI ZBOG RUSKOG S-400 Srbija želi da kupi balističke rakete dometa 800 km! Beograd bi da kontroliše Zagreb i ceo Balkan!

Takođe, delimičnom liberalizacijom tržišta, u delu rezervisanih poštanskih usluga za javnog poštanskog operatora - gde je opseg mase za prijem, preradu, prevoz i uručenje pismonosnih poštanskih pošiljka smanjen sa 100 grama na 50 grama uvećava se konkurentnost i kapacitet tržišta.

Ostale poštanske usluge obuhvataju prijem, preradu, prevoz i uručenje paketa mase preko deset kilograma u unutrašnjem poštanskom saobraćaju, prijem, preradu i prevoz paketa mase preko deset kilograma u međunarodnom poštanskom saobraćaju, u polazu, preradu, prevoz i uručenje paketa mase preko 20 kilograma u međunarodnom poštanskom saobraćaju, u dolazu, usluge dodatne vrednosti, dopunske usluge.

Kadri Veselji ide u Hag!

AUTOR: Alo.rs/Kossev/T.Đ DATUM I VREME: 07.11.2019. 16:01 - 07.11.2019. 16:50 Lider PDK i bivši predsedavajući kosovske skupštine, Kadri Veselji, saopštio je da je primio poziv na saslušanje od strane Specijalnog suda, na današnjoj konferenciji za štampu. Kadri Veselji, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj Saopštio je da će otputovati u Hag 4.

Predviđene su i kaznene odredbe, a kazne će iznositi od 10.000 do tri miliona dinara u zavisnosti o kom prekršaju je reč.

Bonus video

Oteta maloletna deca Slavice Burmazović vratila su se u Srbiju!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi