Šalter, pošta, novac, isplata
Tanjug
Šalter, pošta, novac, isplata

Tanjug

Foto: Tanjug

* Sutra stupa na snagu Zakon o poštanskim uslugama

* Ovo će omogućiti jednostavnije i pristupačnije servise za građane

* Predviđene su i kaznene odredbe, a kazne će iznositi od 10.000 do tri miliona dinara u zavisnosti o kom prekršaju je reč

Kako kažu u JP „Pošta Srbije“ za Tanjug, posebno je unapređen aspekt bezbednosti i zaštite pošiljaka, korisnika i zaposlenih kod poštanskih operatora.

Pročitajte još:

Skupština Srbije usvojila je krajem oktobra Zakon o poštanskim uslugama čiji je cilj da doprinese efikasnijem funkcionisanju poštanske mreže i unapređenju uslova pristupa toj mreži, kao i da dovede do razvoja tržišta poštanskih uslova, shodno potrebama privrede i građana.

Donošenjem ovog zakona reguliše se tržište poštanskih usluga, postiže se usklađivanje sa zakonodavstvom Evropske unije, aktima Svetskog poštanskog saveza i zahtevima Svetske trgovinske organizacije.

Pojačana je odgovornost operatora za eventualno nastalu štetu na pošiljkama, odnosno preciznije propisana prava i obaveze poštanskih operatora, koja će omogućiti veći nivo zaštite zaposlenih kod javnog poštanskog operatora, kao i zaštitu poštanske tehnologije, kažu u to preduzeću.

U JP „Pošta Srbije“ kao najznačajniju izmenu u Zakonu o poštanskim uslugama ističu postupak evidentiranja broja lične isprave pošiljaoca prilikom prijema vrednosnih i otkupnih pošiljaka.

Ovim se obezbeđuje veći nivo zaštite za sve učesnike u tokovima poštanskog saobraćaja, kažu.

Red, pošta, čekanje

Alo!/Ana Paunković

Foto: Alo!/Ana Paunković

Zakonom su utvrđene izmene prava i obaveze korisnika poštanskih usluga i poštanskih operatora u pogledu rokova za izjavljivanje reklamacija za oštećene pošiljke, i za obaveštavanje korisnika o ishodu nakon podnošenja reklamacije.

Korisnik može izjaviti reklamaciju poštanskom operatoru u roku od 60 dana u unutrašnjem, odnosno u roku od šest meseci u međunarodnom saobraćaju.

Rok u kom je operator u obavezi da obavesti korisnika o ishodu prijavljene reklamacije sada je osam dana.

Novi Zakon omogućio je i novinu po pitanju prijema pošiljaka u unutrašnjem poštanskom saobraćaju - diskreciono pravo dato operatoru i zaposlenima kod operatora, da u toku prijema pošiljke u unutrašnjem saobraćaju, u prisustvu korisnika, izvrše uvid u sadržinu pošiljke ukoliko postoji sumnja koja se odnosi na nedozvoljeni sadržaj.

U međunarodnom poštanskom saobraćaju, tehnologija prijema pošiljaka je nepromenjena u odnosu na prethodni Zakon.

U obrazloženju zakona navedeno je da prethodna zakonska rešenja nisu mogla da prate zahteve tržišta poštanskih usluga koje karakteriše pojava rastućih i promenljivih zahteva korisnika i sve većeg broja novih poštanskih operatora u delu komercijalnih poštanskih usluga.

Pošta

Alo!/Vladimir Marković

Foto: Alo!/Vladimir Marković

Primena novog Zakona o poštanskim uslugama pođednako je značajna za građane i privredu, kao i za poštaske operatore i sve ostale učesnike na tržištu, kažu za Tanjug u JP „Pošta Srbije“.

Kvalitetnije i pristupačnije usluge poštanskih operatora omogućiće jednostavnije plasiranje i prodaju proizvoda, posebno putem elektronske trgovine, njen dalji razvoj i doprinos ukupnom razvoju privrede, navode.

Takođe, delimičnom liberalizacijom tržišta, u delu rezervisanih poštanskih usluga za javnog poštanskog operatora - gde je opseg mase za prijem, preradu, prevoz i uručenje pismonosnih poštanskih pošiljka smanjen sa 100 grama na 50 grama uvećava se konkurentnost i kapacitet tržišta.

Ostale poštanske usluge obuhvataju prijem, preradu, prevoz i uručenje paketa mase preko deset kilograma u unutrašnjem poštanskom saobraćaju, prijem, preradu i prevoz paketa mase preko deset kilograma u međunarodnom poštanskom saobraćaju, u polazu, preradu, prevoz i uručenje paketa mase preko 20 kilograma u međunarodnom poštanskom saobraćaju, u dolazu, usluge dodatne vrednosti, dopunske usluge.

Kadri Veselji ide u Hag!

AUTOR: Alo.rs/Kossev/T.Đ DATUM I VREME: 07.11.2019. 16:01 - 07.11.2019. 16:50 Lider PDK i bivši predsedavajući kosovske skupštine, Kadri Veselji, saopštio je da je primio poziv na saslušanje od strane Specijalnog suda, na današnjoj konferenciji za štampu. Kadri Veselji, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj Saopštio je da će otputovati u Hag 4.

Predviđene su i kaznene odredbe, a kazne će iznositi od 10.000 do tri miliona dinara u zavisnosti o kom prekršaju je reč.

Bonus video

Oteta maloletna deca Slavice Burmazović vratila su se u Srbiju!