studenska poliklinika
e.a
studenska poliklinika

e.a

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Stefoski kazao je da je nacrt plana optimizacije zdravstvenih ustanova u Srbiji predložen da bi se postigla maksimalna racionalizacija zdravstvenih ustanova, a cilj je da se dobija što bolja, kvalitetnija i brža zdravstvena usluga, u smislu pregleda, postavljanja dijagnostike i daljeg lečenja.

Navodi i da je taj plan na javnoj raspravi do 22. februara do kada se daju predlozi za dopune i izmene i da će biti doneto zajedničko rešenje koje će biti u korist svih građana i studenata, u smislu da dobiju kvalitetniju i bržu zdravstvenu zaštitu.

Predsednik Omladinske mreže Srbije Danilo Potparić kazao je da su predstavnici te mreže u sredu popodne imali sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i da su od njih dobili čvrsta uverenja da Studentske poliklinike neće biti zatvorene.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove Studentske poliklinike u Beogradu, doktorka Mila Paunić, rekla je da ideja da se spoje studentske poliklinike u Beogradu, Novom Sadu i Nišu sa Domovima zdravlja nije dobra, jer to može da unazadi zdravstvenu zaštitu studenata.

Prebacivanje kartona studenata u lokalne Domove zdravlja bilo bi opterećenje i za te Domove zdravlja. Dr Paunić kaže i da bi u tom slučaju studenti morali da idu u svoje filijale da overavaju upute, a tako bi gubili mnogo vremena, posebno oni koji ne studiraju u svom rodnom gradu.

U Studentskoj poliklinici u Beogradu godišnje se obavi oko 230.000 pregleda i oko 600.000 preventivnih i dijagnostičkih usluga. O zdravlju studenata brine 180 zaposlenih, a stacionar raspolaže sa 20 kreveta.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još: