Strip Dikan
Promo
Strip Dikan
Srpski Asteriks: Dikan, Foto: Promo

Ideju za nastanak ovog autentičnog lika dobio je novinar i urednik "Zabavnika" Nikola Lekić a život mu je kroz kroz crtež "udahnuo" Lazo Sredanović.

Kroz Dikana i uz Dikana scenaristički su, osim Lekića, učestvovalii Ninoslav Šibalić, Branko Djurica, Milenko Maticki, Slobodan Ivkov kao i sam Sredanović.

U knjizi "Dikan 2" nalaze se epizode objavljene od 1971. do 1974., uključujući i jednu epizodu iz 1982/83 "Dikan i pretnja Oriona".

Petar Milatović podsetio je da je prva epizoda stripa o Dikanu objavljena 18. aprila 1969. godine u "Politikinom zabavniku".

"U to vreme nisu se potpisivali prilozi tako da su mnogi mislili da Dikana radi strana radionica", istakao je Milatović, dodajući da je svakog petka Dikan, koji je osvežio strip scenu u tadašnjoj Jugoslaviji, očekivan sa nestrpljenjem.

Prema njegovim rečima Dikan je postao veoma popularan tako da je postao maskota Beogradskog maratona, pojavljivao se u reklami za kvas, a čak se razmišljalo o tome da se Paja na "Politikinom zabavniku" zameni Dikanom.

Crtač Dikana, Sredanović rekao je da je ideja za knjigu "Dikan" potekla od mlađe generacije koji su kao deca bili fanovi Dikana.

Tekstove za epizode Dikana pisali su Ninoslav Šibalić, Nikola Lekić, Milenko Maticki, Branko Đurica i Slobodan Ivkov kao i Sredanović.

Strip prati pustolovine, začinjene humorom dva Stara Slovena, Dikana i njegovog vernog pratioca strica Vukoja. Radnja stripa smeštena je u vreme pre velike seobe naroda, uglavnom na Balkanu. Dikan i Vukoje se, tokom avantura, susreću sa mnogobrojnim plemenima, narodima, lokalitetima i ličnostima.