Odlikovanje
Printscreen/Youtube
Odlikovanje

Printscreen/Youtube

Odlikovanje, Foto: Printscreen/Youtube

 

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

 

Odlikovani pilot Lunić Zoran, En Pešić, Irkinja koja je pomagala deci izbeglicama, ali i nastavnik Slavoljub Stojadinović, koji je savladao naoružanog napadača u školi u Velikoj Plani. Odlikovanje i za admirala Lakaja.

Pilot

Printscreen/Youtube

Pilot, Foto: Printscreen/Youtube

 Na dodeli izvedene i Igre iz Šumadije.

Odlikovana je i Vojna gimnazija u Beogradu.

Odlikovanje za Đorđa Kadijevića, režisera, koji stoji iz serije "Vuk Karadžić" ali i književnika Milovana Vitezovića. Odlikovan je Narodni muzej u Leskovcu, ali i Sigurna kuća za žene. Odlikovan je i doktor Jovan Hadži Đokić.

Odlikovanje

Printscreen/Youtube

Odlikovanje, Foto: Printscreen/Youtube

Odlikovanje i za "Politikin zabavnik", Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, vojni tehničko-remontni zavod "Narodni heroj Đurđe Dimitrijević Đura" Kragujevac, Istorijski arhiv Beograda, list "Jedinstvo", KUD "Gradimir" iz Beograda.

Vučič odlikovao i Treću beogradsku gimnaziju, koja je školovala brojne poznate javne ličnosti, ali i gimnaziju u Leskovcu. Odlikovana je i narodna biblioteka Stevan Sremac iz Niša.

Ordenog Belog orla odlikovana je Vojna akademija, a odlikovanje je dobio i 5. bataljon vojne policije.

Odlikovanje i za Davida Vujića. On je poslednji član srpske sedmorke koji je radio na projektu svemirskog broda Apolo.

Odlikovani karlovačka Bogoslovija, Medicinski fakultet u Beogradu, sportsko društvo Radnički, ali i pravoslavno hrišćansko sestrinstvo "Sveta Lidija".

Odlikovanje

Printscreen/Youtube

Odlikovanje, Foto: Printscreen/Youtube

Miloš Zeman, predsednik Češke, odlikovan je najvišim ordenom Republike Srbije, za razvijanje odnosa između dveju zemalja. On nije mogao da prisustvuje.

Odlikovan je i nobelovac Handke, i to Karađorđevom zvezdom prvog stepena.

- Za Srbiju on predstavlja pravog prijatelja, branio je istinu o Srbiji i kada je doživljavao neprijatnosti - pročitano je na ceremoniji.

Odlikovan je i akademik Dušan Kovačević, za doprinos kulturi.

Hor izvodi Šestu Mokranjčeva rukovet

Obraćanja Vučića

"Srpska revolucija bila je jedna od prvih demokratskih revolucija u svetu. Srbija je u dva svetska rata dala više nego što je imala, dala je generacije, dala je deo budućnosti i svu svoju prošlost"

"Za nas neuspeh nije opcija. Danas kada govorimo o slobodi, govorimo o slobodi celog našeg naroda. Ne smemo da zaboravimo koliko našeg naroda živi u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, svetu".

"Moramo da radimo da vratimo ljude u našu zemlju, nema lepše zemlje..."

"Danas kada preti opstanku naše crkve u Crnoj Gori, opstanku našeg identiteta u BiH i nekim evropskim zemljama, mi moramo da budemo postojani, za nas rat nije mogućnost, ali ni kapitulacija. Srbi gde god da žive mogu da očekuju pomoć svoje srpske države".

"Srećan vam Dan državnosti, živela sloboda, živela Srbija"

Svečanost je počela himnom Srbije, a potom se prisutnima obratio predsednik Vučić.